nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A gyurgyalag győzött

A gyurgyalag nyerte az év madara szavazást, így jövőre a gyurgyalag védelmével foglakozik kiemelten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

MTI, nyest.hu | 2012. május 16.
|  

 Egy hónap alatt 7460 voks érkezett: 3247 a gyurgyalagra, 2827 az erdei fülesbagolyra és 1386 a fürjre.

 Az év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepük van. Az év madarának csak olyan fajt javasolt az MME, melynek folyamatos védelmében tevőlegesen részt is vesz – közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

A szavazást nyilvánvalóan nem befolyásolta az, hogy a három jelölt madárfaj nevei mind ismeretlen eredetűek

A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, hossza 25-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 36–40 centiméter. A melegebb éghajlatú nyílt tájakat kedveli, művelt területeken, legelőkkel, bokrokkal, facsoportokkal tarkított élőhelyeken fordul elő. Költési viselkedése különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és mint az ilyen fajok általában a legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti.

Gyurgyalag
Gyurgyalag
(Forrás: Wikimedia Commons / Rashuli / CC-BY 2.0)

Speciális táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, illegális homokbányászat, illetve a hűvös időben előforduló méhzsákmányolás miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

A civil szervezet Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) elnevezésű országos felmérési programjának adatai alapján a gyurgyalag hazai állománya az elmúlt több mint tíz évben mérsékelten csökkenő tendenciát mutat.

Az MME kampánya kitér majd a lakossági fészektelep felmérésére, az elöregedett, benövényesedett telepek felújítására és újak létesítésére, a telepek ökoturisztikai hasznosíthatóságának bemutatására. Kezelni kívánják a méhészetekkel és szakmai szervezeteikkel fennálló konfliktusokat, és lakossági bemutató gyűrűzési akciókat szerveznek majd országszerte.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X