nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fontos a japán nyelv az USA-nak

Idén már a japán nyelvet is felvette az USA a Kritikus Nyelvi Ösztöndíj programjába, ezzel is jelezve a japán nyelv fontosságát.

nyest.hu | 2010. július 5.
|  

A Kritikus Nyelvi Ösztöndíj (Critical Language Scholarship – CLS) program 2006-an indult az Egyesül Államokban. Eredeti célja az országban ritkán tanított, ám stratégiailag fontos nyelvek tanításának támogatása volt. A kezdeti években a program főleg az USA olyan tengerentúli háborús területein beszélt nyelvekre koncentrált, mint az arab, a pastu (afgán) és a perzsa. Az idei az első év, hogy a japán nyelv is bekerült a CLS nyelvek listájára – írja a Japan Times egyik cikke.

A japánul tanuló diákok száma ugyan megkétszereződött az USA-ban az elmúlt húsz évben, de még így is igen kevés amerikai diák választja ezt az eléggé nagy kihívást jelentő nyelvet. A „kritikus nyelv” fogalmának kérdése pedig kibővült, ahogy a Bush-adminisztráció leváltásával a terrorizmusról a gazdasági kérdésekre terelődött a hangsúly.

A japán nyelv iránt érdeklődő amerikai diákok motivációja nagyban eltér a külügyminisztériumétól. Az előbbieket inkább a népszerű japán manga és anime kultúra vonzza – de a külügyminisztérium reményei szerint a jelen mangaolvasóiból jó üzletkötők is válhatnak a jövőben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X