nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hiába minden: egyre kevesebben tanulnak nyelvet

A túl magas óraszámok, a magas költségek és a kormány politikája is szerepet játszik abban, hogy egyre kevesebben tanulnak nyelveket.

nyest | 2015. június 16.
|  

2002 óta megfeleződött a németből vagy franciából érettségizők száma Walesben, derítette ki egy átfogó, a középiskolák majdnem kétharmadát vizsgáló kutatás a BBC beszámolója szerint. Az Egyesült Királyság más részein is csökkent az érdeklődés a nyelvek iránt, ám Angliában és Skóciában a kormányzat erőfeszítéseket tesz a trend megfordítására. Például Angliában 2014 szeptembere óta minden általános iskolásnak kötelező legalább egy idegen nyelvet tanulnia. Skóciában pedig forrásokat különítettek el arra a célra, hogy az általános iskolák felsőbb évfolyamaiban lehetőség legyen egy újabb nyelv tanulására is.

Walesben viszont a legszélesebb körben tanított francia és a német iránti érdeklődés jelentősen csökkent, míg a spanyolból érettségizők száma nagyon enyhe emelkedést mutatott a 2002 és 2014 közötti időszakban. Wales és Észak-Írország a nyelvtanításban az európai országok sereghajtója: itt kell a legrövidebb időt nyelvtanulásra fordítania a diákoknak. Walesben ez mindössze 3 év, a középiskola első három éve. A diákok és a szülők nem tartják fontosnak a nyelvtanulást, és az erre fordítható összeg is meglehetősen alacsony a walesi iskolákban.

Nem sokkal jobb a helyzet az óceán túlsó oldalán sem, írja a The Atlantic. Ott a középiskolák 93%-ában lehet idegen nyelvet tanulni, ám a főiskolásoknak csupán 7%-a iratkozik be nyelvi kurzusra. A nyelvtanulók mintegy 95%-a európai nyelvet tanul: itt is a francia a listavezető. Ráadásul a nyelvtanárok tudásszintje sok helyütt nem üti meg a mércét.

Elég lenne az angol a boldoguláshoz?
Elég lenne az angol a boldoguláshoz?
(Forrás: Wikimedia Commons / Petey21 / PD)

Nem csoda, hogy kicsi az érdeklődés a nyelvek iránt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, hiszen ma az angol tekinthető a világ első számú nyelvének. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy csak az Egyesült Államokban 19 millióan nem beszélnek angolul, világszerte pedig több milliárd ember nem ismeri ezt a nyelvet. Valahogy velük is szót kéne érteni.

Források

Foreign language learning ’declining rapidly’ in Wales

America’s Lacking Language Skills

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X