nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Miért nem beszélnek nyelveket az amerikaiak?

Az amerikaiak híresek arról, hogy kevesen beszélnek közülük második nyelvet. A nyelvtudás hiánya a nyelvoktatás hiányosságában gyökerezik.

nyest.hu | 2010. május 19.
|  

Egy Amerikában közismert vicc szerint a két nyelven beszélőket bilingválisnak hívják, az egy nyelvet beszélőket pedig amerikainak. Ez is mutatja, hogy az amerikaiak önképe megegyezik a róluk alkotott általános képpel. Most megtudhatjuk, hogy miért is alakult ez így. A Miller-McCune magazin cikke szerint az amerikai általános iskoláknak csak az egy harmada kínál idegen nyelveket – szemben Európával, ahol a diákok 90 százaléka már az általános iskolában elkezd valamilyen idegen nyelvet (általában angolt) tanulni.

Amerikában a középiskolákban se sokkal jobb a helyzet: a középiskoláknak is csak kevesebb mint fele választ valamilyen idegen nyelvet (többnyire spanyolt) a meglehetősen rugalmas tananyagból. A latin is a népszerűbb nyelvek közé tartozik az USA-ban. Több a latinul tanuló középiskolások száma, mint azok száma összesen, akik kínaiul, arabul, hindiül, perzsául, japánul és oroszul tanulnak.

Bár a kínai nyelv oktatása fellendülőben van, ezt még mindig csak az amerikai középiskolák 4 százalékában választhatják a diákok. 2006-ban ez 24 ezer kínaiul tanuló diákot jelentett – ami még mindig elenyészőnek tűnik, ha hozzátesszük, hogy Kínában mintegy 200 millió kisdiák tanul angolul.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X