nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmdfdfdfd: @gekovacsistvan: A had szó nem fingár, mert ostobaság, elmebetegség jön héna a k-h váltásb...
  2021. 04. 14, 08:18  Az ugor lovakrul
 • Gelmdfdfdfd: 2 Gelmfdffd 2021. április 13. 14:37 Bár folyton törölnek, de azért az elmondom, hogy ez íg...
  2021. 04. 14, 08:14  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fogadjon örökbe oklevelet!

A romániai Kolozs megyei levéltár értékes oklevélgyűjteményének korszerű tárolását szeretné elérni azzal a jelképes örökbefogadási kampánnyal, amelyet az Erdélyi Magyar Levéltárosok Egyesülete szervez.

MTI | 2011. augusztus 8.
|  

A Fogadj örökbe egy oklevelet, és örökbe fogadod a múltad! mottójú kampány célja olyan történelmi érték felé irányítani a szakma és a közönség figyelmét, amelyről alig esik szó a médiában vagy a közbeszéd szintjén. A beérkezett adományokból a szervezők elsősorban a korszerűtlen tárolókat szeretnék kicserélni jó minőségűekre.

A Kolozs megyei levéltár oklevélgyűjteménye 1224 és 1831 között keltezett, mintegy 500, papírra vagy pergamenre írt iratot tartalmaz, például évszázadokkal ezelőtt elnyert kiváltságleveleket, jogbiztosító okleveleket, iratokat. A levéltár legrégibb eredeti oklevele 1326-ból származik, azonban a gyűjteményben átiratban megtalálható az erdélyi szászok kiváltságokat adományozó 1224-es Andreanum is – írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

A fontosabb oklevelek közül megemlíthető Zsigmond király 1405-ös kiváltságlevele, amellyel Kolozsvárt a szabad királyi városok sorába emelte vagy Mátyás különböző jogokat biztosító oklevelei. Emellett megtalálható Szapolyai János oklevele, amelyben a várost a leghűségesebbnek nevezte, Izabella királyné adománylevelei vagy Bethlen Gábor reneszánsz díszítésű oklevele, az 1668-as szabad királyi városi rang elvesztése utáni szabályrendelet és annak visszaszerzésének bizonyítéka, I. József 1709-es kiváltságlevele.

A szervezők minden adományozónak – az örökbefogadói bizonylat mellé – elküldik Mátyás király azon oklevelének másolatát is, amelyben az uralkodó büszkén utalt arra, hogy Isten kegyelméből ebben a városban született.

A pénzadományokat befizetni az augusztus 15–21. között megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon, az Erdélyi Magyar Levéltárosok Egyesületének standjánál és banki átutalással lehet.

Az örökbe fogadható oklevelek közül több is szerepel majd azon a kiállításon, amely augusztus 18-19-én tekinthető majd meg Bukarestben, a romániai országos levéltárban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X