nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fizetőssé tennék a bölcsődéket?

Személyenkénti bölcsődei térítési díjat vezetne be a kormány egy törvényjavaslat szerint. Az összeg elérhetné az egy főre jutó havi jövedelem 25 százalékát is, mely egy négytagú család esetében akár 20 ezer forint is lehetne.

Edupress | 2011. november 19.
|  

A módosítás a nagycsaládosokat, a tartósan beteg vagy fogyatékos és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyerekek szüleit mentesítené a fizetési kötelezettség alól – adta hírül a Népszabadság és a Népszava.

A javaslat szerint bölcsődei díjat a januárban felemelt étkezési díjon (400-600 forint) felül állapítaná meg a fenntartó, melynek összege akár az egy főre eső jövedelem egy negyede is lehetne. A törvénytervezet ellen több szervezet, köztük a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezet is tiltakozik. Szűcs Viktória, az egyesület elnöke úgy véli: a személyi térítési díj bevezetésével sok család nem tudja majd fizetni a bölcsődét, ezért az édesanyák otthon maradnak a gyerekeikkel. Éppen ezért hiába épülnek új intézmények uniós forrásból, azok üresen állnának.

A bölcsődei étekézés jelenleg 10-12 ezer forintba kerül, a térítési díj pedig egy négytagú család esetében, ahol a szülők 150 ezer forintot keresnek, megközelítőleg további 20 ezer forint plusz költséget jelentene. A tervezet azonban nem kötelezné a fenntartókat, hogy kérjék el a szülőktől a térítési díj összegét, így Szűcs Erika szerint lesznek olyan intézmények, ahol az étkezési díjat leszámítva továbbra is ingyenes lesz a bölcsődei gondozás.

Magyarországon jelenleg 33 ezernél is több gyermek jár bölcsődébe, és 10-15 ezer férőhellyel van kevesebb a szükségesnél. Az intézmények kihasználtsága meghaladja a 130 százalékot, a várólisták pedig egyre hosszabbak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X