nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Finn-magyar doktorátus

Évente legalább tíz debreceni hallgató kap képzést Finnországban – az angol nyelvű disszertációjukra finn és magyar diplomát is kapnak.

MTI | 2013. február 20.
|  

Közös bölcsészettudományi doktori képzéseket indít a Debreceni Egyetem (DE) és a finn Jyväskyläi Egyetem, annak keretében a hallgatók egy-egy évet a partnerintézménynél tanulnak, és angol nyelven megvédett disszertációjukat mindkét intézmény oklevéllel ismeri el. Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke a megállapodást megelőző keddi debreceni sajtótájékoztatón közölte, hogy a közös doktori programot az irodalom, a nyelvtudományok, a történelem, a néprajz, a zene és a zenepedagógia területén indítja el a két intézmény.

A Jyväskyläi Egyetemről szólva elmondta: a 150 éve alapított intézmény volt az első Finnországban, ahol finn nyelven folyt az oktatás. A Debreceni Egyetemnek – és jogelődjének – csaknem három évtizedes kapcsolata van a finn partnerrel, mindkét egyetemen oktatják a másik ország nyelvét és kultúráját. Matti Manninen, a finn egyetem rektora a korábbi oktatói és hallgatói csereprogramok sikerességét emelte ki, erre építve szerinte gyümölcsöző lehet a közös doktori program.

Papp Klára és Petri Karonen, a két egyetem bölcsészettudományi karának dékánjai egyaránt azt remélik, hogy a karoknak sikerül megtölteniük tartalommal az egyezményt. Mint mondták, évente legalább tíz hallgató képzését tartják reális célnak a program keretében. Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti Karának dékánja kiemelte a zenepedagógiai doktori programot, amelyet a közelmúltban indítottak, és amely megítélése szerint a közös profil egyik fontos értékévé válhat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X