nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felfuttatná a külföldi medikusképzést a NEFMI

Egyetért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a négy magyarországi orvosi egyetemmel, hogy az Új Széchenyi-terv egészségipart erősítő lépéseinek sorában kiemelten kezeljék a külföldi hallgatók oktatásának fejlesztését - olvasható a Világgazdaságban.

Edupress | 2010. december 3.
|  

Dux László felsőoktatásért felelős államtitkár gazdaságélénkítő hatása miatt tartja indokoltnak a több mint két évtizedes sikertörténetre visszatekintő angol illetve német nyelvű orvosképzés támogatását.

Akár kétszer több külföldi hallgatót is fogadhatnának befogadóképességük 15-20 százalékos bővítésével - értett egyet korábban a négy hazai orvosi egyetem. Válaszában Dux László is elismerte, gazdaságélénkítő hatása miatt indokolt támogatni a már most is évi 24 milliárd forint bevétellel járó külföldi medikusképzést. Minden újabb hallgató oktatása éves szinten 4,37 millió forinttal növeli ugyanis a GDP-t, 1,46 millió többletbevételt jelent az állami költségvetésnek, és 0,2 fővel javítja a foglalkoztatást. A kalkulációk szerint a Magyarországon tanuló minden öt külföldi orvos-, fogorvos-, gyógyszerrész-, illetve állatorvoshallgató egy álláshelyet teremt, nemcsak a tanulmányaihoz kapcsolódóan, hanem lakhatásuk, étkezésük, közlekedésük, szabadidős programjaik révén - fogalmazott Dux lászló. Hozzátette: családtagjaik gyakori magyarországi utazásai jelentős idegenforgalmi bevételt is jelentenek.

Ivády Vilmos, a Semmelweis Egyetem főigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: jelenleg 6200 külföldi hallgatót tanítanak, az éves tandíj a német kurzuson 11 400 euró, az angolon pedig 14 ezer dollár körüli. Tulassay Tivadar rektor szerint, ha sikerül elnyerniük a támogatást, akkor olyan nemzetgazdasági ágazat fejlődhet tovább, amely a külföld számára is eladható szolgáltatásokat végez. Hozzátette: egyebek mellett a támogatás segítene abban is, hogy itthon tartsák a nemzetközi hírű tanárokat, akik a hazai keresetek sokszorosáért kapnak állást más fejlett országokban.

Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem dékánhelyettese elmondta: első lépésként 15-20 százalékos bővülést terveznek az általános orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerésztudományi karokon.

Kollár Lajos, a Pécsi Klinikai Központ főigazgatója is arról tájékoztatta a lapot, hogy a pécsi egyetem is fogadókész. Kiemelte: a külföldiek képzéséből származó bevételeikkel kiegészíthetnék az OEP-től a gyógyításért járó finanszírozási összeget, ami az eladósodott intézmények és a betegellátás számára is létkérdés.

Ivády Vilmos szerint, ha első körben tízmilliárdos támogatást kapnának, úgy nyolcszáz fővel bővülne a külföldi hallgatók száma, a befektetés pedig ellenőrizhetően négy év alatt megtérülne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X