nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Feketelistán az Alkonyat-sorozat

Stephenie Meyer vámpíros ifjúsági bestsellersorozata, az Alkonyat az ötödik helyre került a támadott könyvek listáján Amerikában.

MTI | 2010. április 26.
|  

Stephenie Meyer vámpíros ifjúsági bestsellersorozata, az Alkonyat az ötödik helyre került azon a listán, amit az Amerikai Könyvtárszövetség (ALA) állít össze évente a tartalmuk miatt leggyakrabban kifogásolt könyvekről.

Korábban a varázslóvilágban játszódó Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling is előkelő helyet foglalt el munkáival a „nem gyermeknek való” könyvek sorában, de 2009-ben egy könyve sem jutott be a tíz legpanaszoltabb közé, bár a top 100-ban továbbra is szerepel.

A szövetség a listát a szólás és választás szabadságának védelmében állítja össze.

„Még ha nem is minden könyv alkalmas minden olvasó számára, az olvasás, véleménynyilvánítás joga alapvető amerikai érték” – fogalmazott Barbara Jones, az ALA szellemi szabadságjogok védelmére létrehozott irodájának (OIF) vezetője.

A támadott irodalmi alkotások listáját az amerikai iskolai és közkönyvtárakhoz szülők, tanítók, civil szervezetek benyújtott formális, írásos panaszok száma alapján állítanak össze. Tavaly 460 esetben követelték írásban valamely könyv eltávolítását a polcokról leginkább a szexualitás ábrázolása vagy a trágár nyelvezet miatt, de a könyvtárszövetség szerint minden írásos panaszra további legalább öt szóbeli kifogás jut.

A vámpírokról és kamaszkori szerelemről szőtt Alkonyat-regényeket, amelyeket már régóta támadnak keresztény szervezetek, főként szexuális tartalmuk és természetfölötti szereplőik miatt próbálták meg eltávolíttatni a könyvtárakból vagy az iskolák ajánlott olvasmányaiból.

A lista első helyét 2009-ben Lauren Myracle az SMS-üzenetek stílusában írt IM-regénysorozata (ttyl, ttfn, l8r, g86) foglalta el a meztelenség bemutatása, a nyelvezet és a kábítószerekkel kapcsolatos tartalom miatt. Az And Tango Makes Three, amely egy éve még a toplistát vezette, most a második lett. Peter Parnell és Justin Richardson könyve két fiúpingvinről szól, akik „örökbe fogadnak” egy kispingvint.

A támadott könyvek között a harmadikként emelték ki Stephen Chobosky The Perks of Being a Wallflower című művét családellenesnek minősített tartalma, a kábítószerek, az öngyilkosság és a homoszexualitás ábrázolása miatt. A „feketelistán” rendre szerepel még J. D. Salinger Zabhegyező vagy Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regénye is.

Címkék: Irodalom, Kultúra, Könyv, USA
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X