nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
5 dolog, amit biztos nem tudott eddig a nagy művekről

Hogyan gépelte le Tolkien A Gyűrűk Urát, hol tiltották be legtöbbször a Harry Pottert és miért nem lesz film a Száz év magányból soha? Cikkünkből kiderül.

nyest.hu | 2014. március 25.
|  

A Buzzfeed írói műhelytitkok és kevésbé ismert irodalmi tények ötvenes listáját közölte, amit minden jóérzésű könyvrajongónak érdemes elolvasnia. Mi kiválogattunk belőlük ötöt.

1. Lolita

Vladimir Nabokov jegyzetkártyákra írta a Lolitát, miközben az Egyesült Államokban járt lepkegyűjtő-körúton. Befejezetlen vázlatait el akarta égetni, de szerencsére a felesége, Vera megakadályozta benne.

5 dolog, amit biztos nem tudott eddig a nagy művekről
Forrás: Barbara deWilde

2. Moby Dick, a fehér bálna

Híres regények híres kezdőmondatairól írt cikkünkben több is szerepel az itt felsorolt művekből. Herman Melville regénye 1851-ben, Londonban jelent meg először, de a nyomda hibája miatt az epilógus lemaradt az első kiadásból, melynek címe simán csak The Whale (A Bálna) volt.

Epilógus

A dráma véget ért. Minek akkor tovább beszélni? Mert egy ember túlélte a hajótörést. A párszi eltűnése után történetesen engem rendelt arra a Sors, hogy átvegyem Ahab orrevezősének helyét, mert az orrevezős a párszi megüresedett tisztjét töltötte be; én voltam az, aki az utolsó napon, mikor három ember kiesett a himbálózó csónakból, hátramaradt a vízen. Így lebegtem az elkövetkező jelenet szélén, végignéztem az egészet, s mikor a már gyengülő szívóerő elért, lassan az összecsapódó örvény felé sodródtam. Mire elértem, már habos víztükörré simult. Ekkor a koporsószerű mentőbóját kiszabadította ravasz rugója, nagy felhajtóereje révén hosszában kiszökkent a tengerből, átbukott és mellém úszott. Csaknem egy álló napon és éjen át a koporsó tartott fenn, úgy lebegtem a lágy, gyászénekes vizeken. A cápák ártalmatlanul suhantak el mellettem, mintha lakat volna a szájukon; a vad tengeri sólymok eldugott csőrrel vitorláztak fölöttem. A második nap vitorlás közeledett, egyre közeledett és végül felszedett. A bolyongva járó Rachel volt, amely visszafordulva kereste elveszett gyermekeit, de csak egy árvát talált.

3. Száz év magány

„Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe.” Ezzel a híres kezdőmondattal indít Gabriel García Márquez mágikus realista regénye, melyből nem valószínű, hogy a közeljövőben film készülhet. A szerző más regényeiből már készült feldolgozás, de Márquez szerint Hollywood nem tenne jót ennek az egynek, melyben egy család hét generációját ismerhetjük meg. „Szerepet osztanának mondjuk Robert Redfordra, márpedig legtöbbünknek nincsenek olyan rokonai, akik hasonlítanak Robert Redfordra.” – érvelt a szerző.

4. Harry Potter

Az Amerikai Könyvtáros Szövetség (American Library Association) szerint  a Harry Potter-könyveket tiltották be a legtöbbször az Egyesült Államokban. Vallási csoportok azt nehezményezik, hogy a sorozat az okkultizmust és a pogányságot népszerűsíti, ezzel pedig aláássa a keresztény értékeket.

Harry Potter-könyveket égetnek
Harry Potter-könyveket égetnek
(Forrás: bannedbooks.world.edu)

5. A Gyűrűk Ura

J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiát két ujjal gépelte le. Az egészet. Ehhez nem lehet mit hozzáfűzni.

A teljes lista a Buzzfeeden olvasható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 stoppos 2014. március 25. 12:43

Nem értem én az usákokat.

Információ
X