nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elérhető szórakozás
Fapados űrutazás

A BBC oldalán egy interaktív infografika segítségével űrutazást tehetünk.

nyest.hu | 2014. március 19.
|  

Mekkora az űr? Mekkora akár csak a Naprendszerre eső része az űrnek? – Nagyon nehezen tudjuk ezt elképzelni. Megtanulhatjuk, hogy hány kilométer a Föld légköre, vagy hogy a Naprendszer bolygói milyen távolságra vannak a Földtől, s hogy ezek mennyire vannak a Naptól... Elképzelni mégis nagyon nehéz ezeket a földi lépték szerint nagy számokat. Mi segíthet abban, hogy mégis meg tudjuk közelíteni ezeket a távolságot? Egy igen olcsó, fapados űrutazás!

Amikor Felix Baumgartner 2012. október 14-én 39 km magasból ugrott ki, és kicsit több, mint 4 percet zuhant szabadesésben a Föld középpontja felé, kicsit közelebb kerültünk ezekhez a felfoghatatlan távolságokhoz. De mennyivel ugrott magasabbról Baumgartner, mint ahol az utasszállító gépek járnak, vagy ahol a meteorológiai léggömbök vannak? – Szerencsére ahhoz, hogy ezt megtudhassuk, nekünk nem kell fölmenni és kiugrani.

Elérhető szórakozás
Elérhető szórakozás
(Forrás: BBC)

A BBC ugyanis egy csodás interaktív infografikával segít minket föltérképezni a Naprendszert. Mi egy kis űrhajóval vagyunk, és a lapot lefelé görgetve egyre távolodunk a Földtől. A tájékozódásunkat pedig feliratok, illetve a képernyő alján található adatok segítik. Kellemes űrbéli kalandozást kívánunk!

Forrás

How big is space? – interactive version

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X