nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmdfdfdfd: @gekovacsistvan: A had szó nem fingár, mert ostobaság, elmebetegség jön héna a k-h váltásb...
  2021. 04. 14, 08:18  Az ugor lovakrul
 • Gelmdfdfdfd: 2 Gelmfdffd 2021. április 13. 14:37 Bár folyton törölnek, de azért az elmondom, hogy ez íg...
  2021. 04. 14, 08:14  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: Munkácsi Bernát tehát, hitet tesz a magyar nép és a magyar nyelv eredetének egysége mellet...
  2021. 04. 13, 17:27  Az ugor lovakrul
 • gekovacsistvan: "Munkácsi Bernát ezúttal is megfogalmazta azt az állítását, hogy a magyarság nem a türkökt...
  2021. 04. 13, 11:17  Az ugor lovakrul
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Európai vitanap a szlovákiai magyarságról

Asszisztálnak ahhoz, hogy a kisebbségben élő közösségek, nyelvek eltűnjenek egy-egy tagállamból.

MTI | 2015. október 10.
|  

A szlovákiai magyarság helyzetéről, a kisebbségben élő közösségekről, a kisebbségi nyelvek jövőjéről tanácskozott Strasbourgban az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportja. A másfél órás, közel száz érdeklődő részvételével megtartott tanácskozásról Gál Kinga, a munkacsoport fideszes társelnöke és Csáky Pál, a szlovákiai MKP EP-képviselője, a rendezvény kezdeményezője számolt be közleményben. Eszerint a munkacsoport a szerdai, összeurópai kihívásokkal foglalkozó politikai vitanap után tűzte napirendjére ezt a tanácskozást.

Az MKP (korábban Magyar Koalíció Pártja, 2012 óta Magyar Közösség Pártja) 1998 és 2006 között volt tagja a Dzurinda-kormánynak. A párt addigi elnöke, Bugár Béla később elhagyta a pártot, és 2010-ben már egy új párt, a Most–Híd élén indult a választásokon. Az MKP sem 2010-ben, sem 2012-ben nem került be a parlamentbe, a Most–Híd mindkét alkalommal igen. A magyarsághoz kötődő két párt között a fő különbség, hogy míg a Most–Híd a szlovákokkal való együttműködést hangsúlyozza, addig az MKP sokkal inkább felvállalja a konfrontációt. (A szerk.) Csáky Pál beszédében röviden felvázolta a félmilliós szlovákiai magyarság történetét, kiemelve a felvidéki magyarság szerepét az elmúlt 25 év szlovákiai történéseiben. „Az MKP két szlovákiai kormányban is tanúságot tett arról, hogy képes a demokratikusabban gondolkodó szlovákokkal együttműködni az ország problémáinak megoldásán – amennyiben erre a szlovák oldalon is fogadókészség van” – hangsúlyozta.

Berényi József, az MKP elnöke a felvidéki magyarságot nyomasztó jelenlegi problémákról szólt. Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az MKP átfogó megoldási csomagot dolgozott ki a Szlovákiában élő kisebbségek problémáinak megoldására, amely dokumentumot az elmúlt hónapokban nyilvános vitára bocsátottak.

Gál Kinga elmondta: „Elfogadhatatlannak tartom, hogy az Európai Bizottság a felvidéki magyarságot ért bármelyik konkrét jogsértés esetén hallgatásba burkolózott. Az évek során feltett kérdéseinkre mindig semmitmondó szabványválaszok érkeznek. Ezzel asszisztálnak ahhoz, hogy a kisebbségben élő közösségek, nyelvek eltűnjenek egy-egy tagállamból. Ezért próbáljuk, szembe menve az árral, a hagyományos nemzeti közösségek problémáit, megoldási javaslatait napirenden tartani az Európai Parlamentben”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X