nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Európai vitanap a szlovákiai magyarságról

Asszisztálnak ahhoz, hogy a kisebbségben élő közösségek, nyelvek eltűnjenek egy-egy tagállamból.

MTI | 2015. október 10.
|  

A szlovákiai magyarság helyzetéről, a kisebbségben élő közösségekről, a kisebbségi nyelvek jövőjéről tanácskozott Strasbourgban az Európai Parlament kisebbségi munkacsoportja. A másfél órás, közel száz érdeklődő részvételével megtartott tanácskozásról Gál Kinga, a munkacsoport fideszes társelnöke és Csáky Pál, a szlovákiai MKP EP-képviselője, a rendezvény kezdeményezője számolt be közleményben. Eszerint a munkacsoport a szerdai, összeurópai kihívásokkal foglalkozó politikai vitanap után tűzte napirendjére ezt a tanácskozást.

Az MKP (korábban Magyar Koalíció Pártja, 2012 óta Magyar Közösség Pártja) 1998 és 2006 között volt tagja a Dzurinda-kormánynak. A párt addigi elnöke, Bugár Béla később elhagyta a pártot, és 2010-ben már egy új párt, a Most–Híd élén indult a választásokon. Az MKP sem 2010-ben, sem 2012-ben nem került be a parlamentbe, a Most–Híd mindkét alkalommal igen. A magyarsághoz kötődő két párt között a fő különbség, hogy míg a Most–Híd a szlovákokkal való együttműködést hangsúlyozza, addig az MKP sokkal inkább felvállalja a konfrontációt. (A szerk.) Csáky Pál beszédében röviden felvázolta a félmilliós szlovákiai magyarság történetét, kiemelve a felvidéki magyarság szerepét az elmúlt 25 év szlovákiai történéseiben. „Az MKP két szlovákiai kormányban is tanúságot tett arról, hogy képes a demokratikusabban gondolkodó szlovákokkal együttműködni az ország problémáinak megoldásán – amennyiben erre a szlovák oldalon is fogadókészség van” – hangsúlyozta.

Berényi József, az MKP elnöke a felvidéki magyarságot nyomasztó jelenlegi problémákról szólt. Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az MKP átfogó megoldási csomagot dolgozott ki a Szlovákiában élő kisebbségek problémáinak megoldására, amely dokumentumot az elmúlt hónapokban nyilvános vitára bocsátottak.

Gál Kinga elmondta: „Elfogadhatatlannak tartom, hogy az Európai Bizottság a felvidéki magyarságot ért bármelyik konkrét jogsértés esetén hallgatásba burkolózott. Az évek során feltett kérdéseinkre mindig semmitmondó szabványválaszok érkeznek. Ezzel asszisztálnak ahhoz, hogy a kisebbségben élő közösségek, nyelvek eltűnjenek egy-egy tagállamból. Ezért próbáljuk, szembe menve az árral, a hagyományos nemzeti közösségek problémáit, megoldási javaslatait napirenden tartani az Európai Parlamentben”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X