nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erdélyi ősnyomtatványok

Megnyílt a Táguló Gutenberg-galaxis című kiállítás, mely bemutatja az elmúlt évszázadok erdélyi nyomdaközpontjait.

MTI | 2013. március 30.
|  

Erdélyi ősnyomtatványokat is meg lehet tekinteni egy székelyudvarhelyi kiállításon, amely csütörtökön nyílt Táguló Gutenberg-galaxis címmel. Miklós Zoltán, a kiállítást szervező székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: minden évben egy kiemelkedő kiállítást szerveznek, amelyen arra törekednek, hogy a bemutatott anyagot korszerű látványelemekkel és az interaktivitást elősegítő korszerű technikákkal tegyék vonzóvá a látogatók számára.

Tavaly Leonardo da Vinci zseniális találmányai címmel rendeztek kiállítást, amelynek mintegy 12 ezer látogatója volt. Az igazgató szerint ez jelentős szám, hiszen azt jelenti, hogy a város lakosságának körülbelül az egyharmada látta a tárlatot. A csütörtökön nyíló újabb kiállítás témája a könyv és az írásbeliségen alapuló kultúra. A tárlaton megtekinthetők olyan bibliofil ritkaságok is, amelyeket a székelyudvarhelyi református kollégium könyvtárában őriznek.

A legrégebbi kiállított ősnyomtatvány 1489-ből származik, éppen Gutenberg évszázadából, de a látogatók megnézhetik a marosvásárhelyi Teleki Tékában őrzött Koncz-kódex nemes másolatát, amely a Marosvásárhelyi Sorok magyar nyelvemléket tartalmazza. Közszemlére teszik az Apor-kódexet is, amelyet a Székely Nemzeti Múzeum bocsátott a szervezők rendelkezésére. A látogatók a digitális technikának köszönhetően fel is lapozhatják az 1525-ben készült Székelyudvarhelyi kódexet.

A kiállítás bemutatja az elmúlt évszázadok erdélyi nyomdaközpontjait, így a csíksomlyóit, a brassói Honterus és a kolozsvári Heltai-féle nyomdát, valamint a nagyváradit, a nagykárolyit és a balázsfalvit. Ez utóbbiban láttak napvilágot az első román nyelvű könyvek. A tárlat anyaga kiterjed a „könyvnyomtatás” legújabb, digitális korszakbeli fejleményeire, így az érdeklődők elektronikus könyvolvasókat is kézbe vehetnek.

A szervezők arra törekedtek, hogy a kiállítás interaktív legyen, ezért a vetített és a hangzóanyag mellett tematikus múzeumpedagógiai foglalkozást szerveznek gyerekeknek, akik kézi nyomtatással, papírmerítéssel, a régi köteteket borító színes papír festésével ismerkedhetnek meg. A kiállítást ősszel Gyergyószentmiklóson mutatják be.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X