nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Minikönyvek az OSZK-ban

Harminc milliméter alatt mikrokönyvről, 75 milliméterig miniről, 75 millimétertől 100-ig pedig törpekönyvről beszélünk.

MTI | 2013. február 2.
|  

Mintegy 1200 mini-, mikro- és törpekönyvből nyílt állandó kiállítás csütörtökön az Országos Széchényi Könyvtárban.  A tárlat anyagát az 1988-ban elhunyt Bolgár Imrének, a Zrínyi Nyomda nyugalmazott vezérigazgatójának minikönyv-kollekciója adja. A bemutatott minikönyvek a gyűjtő családjának felajánlásával kerültek a nemzeti könyvtár tulajdonába.

Sajó Andrea, a könyvtár főigazgatója a kiállítás-megnyitón elmondta, hogy formáját és tartalmát, valamint könyvkiadás-történeti jelentőségét és esztétikumát tekintve a tárlat egyedinek számít. A minikönyv-kiadás napjainkban kevésbé divatos, mint a múlt század 70-es, 80-as éveiben. A kiadványok különösen a számozott, dedikált, különleges díszítésű vagy kötésű darabok – amelyek nagy számban fordulnak elő a gyűjteményben – az idő múlásával azonban egyre értékesebbek lesznek.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a gyűjtemény befogadásával mintegy 260 olyan magyar kiadványt tud pótolni a könyvtár, amelynek még archív példánya sem szerepel az állományban. További 150 kiadványt nem a kiállítási tárlókban helyeztek el, hanem az olvasók számára szabadon elérhetővé tették. 248 darab külföldi könyvecskével is gyarapodott a könyvtár gyűjteménye, ezek között hungarikumok is akadnak.

„A nemzeti könyvtár mintegy nyolcmilliós állományával összevetve a minikönyv-gyűjtemény darabszáma nem tűnik jelentősnek. De ha a befogadás előtt birtokunkban lévő 2900 tételes minikönyv-állományt tekintjük, akkor látható, hogy jelentős gyarapodásról van szó” – hangoztatta a főigazgató.

Szabó György minikönyv-gyűjtő elmondta, hogy míg Európában e könyvformátum kiadásának régi hagyományai vannak, addig Magyarországon a 20. század közepéig csak mintegy 50 kötet jelent meg. Az 50-es évektől, a Kádár-korszakban volt egy nagyobb minikönyv-kiadási hullám. A kiállítás két vitrinjében a 60-as és 80-as években megjelentetett, tartalmukat tekintve széles spektrumú kiadványok láthatók.

A gyűjtő kiemelte a Pátria Nyomda gondozásában megjelent Plakettes király sorozatot, a Zrínyi Kiadó Könyvtörténeti sorozatát, valamint a Helikon Kiadó törpekönyv-sorozatát. Emellett láthatók még szépirodalmi kiadványok, mint például Petőfi Sándor Apostol című elbeszélő költeménye magyar és szlovák nyelven, de Madách több műve és Katona József Bánk Bán című drámája is szerepel a tárlaton. Sportról, mozgalomról, szakszervezetek tevékenységéről szóló köteteket, szótárakat valamint orosz és német nyelvű minikiadványokat is megtekinthetnek az érdeklődők. Harminc milliméter alatt mikrokönyvről, 75 milliméterig miniről, 75 millimétertől 100-ig pedig törpekönyvről beszélünk – hangsúlyozta a gyűjtő.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X