nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
Eltűnik a leghosszabb német szó?

Hatályon kívül helyezték azt a törvényt, melynek neve a leghosszabb német szó.

MTI, nyest.hu | 2013. június 4.
|  

Jogszabályi változás miatt eltűnik az eddigi leghosszabb szó a német nyelvből. A hat szó összetételéből keletkezett, 63 betűből álló kifejezés egy tartományi szintű törvényt jelöl, amelyet hatályon kívül helyeztek. A Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz a marhahús és marhahúskészítmények címkézésére vonatkozó előírások betartásának felügyeletéről rendelkezett.

A jogszabályt Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány törvényhozása vezette be 1999-ben, az európai szarvasmarha-állományt megtizedelő, kergemarhakór néven is ismert szivacsos agyvelőgyulladás (BSE) megjelenésére reagálva. A törvényt a napokban helyezték hatályon kívül az uniós előírások változása miatt.

A „hatályon kívül helyezett szó” csak hivatalos dokumentumokban szerepelt, így nem is került be a Duden szótárba, a legszélesebb körben használt értelmező szótárba, mert a szerkesztők csak a köznyelvben használt szavakat, kifejezéseket veszik fel a gyűjteménybe. A Duden aktuális kiadása szerint a leghosszabb német szó a 36 betűs Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung, amelynek jelentése a magyarul sem éppen rövid gépjármű-felelősségbiztosítás. Ugyanakkor a Guinness Rekordok alapján a Rechtsschutzversicherungsgesellschaften – jogi védelmet nyújtó biztosítótársaságok – a leghosszabb szó a németben.

A német nyelvben nincs korlátja a szavak hosszúságának, szavak, kifejezések összekapcsolásával tetszőleges hosszúságú értelmes szó képezhető.

Az MTI híre egy általános félreértésen alapul: attól még, hogy egy szó által jelölt dolog megszűnik, a szó nem szűnik meg. Biztosak vagyunk abban, hogy a szó például jogtörténeti munkákban továbbra is elő fog fordulni – nem is beszélve a nyelvi ismeretterjesztő cikkekről, melyek emlegetni fogják, igaz, az MTI híréhez hasonlóan talán már csak mint „már nem létező” szót. (A szerk.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X