nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Te + Én
Első magyar nyelvű daluk kapcsán
az angol nyelvet népszerűsítik

Várjuk, mi lesz a csattanó.

MTI | 2014. november 29.
|  

Te + én címmel magyar nyelvű dalt készített a Compact Disco, amely eddig kizárólag angolul adta elő számait. A számot és a klipet december 4-én mutatja be a népszerű elektronikus zenei formáció.

Első magyar nyelvű daluk kapcsán <br />az angol nyelvet népszerűsítik
Forrás: Wikimedia Commons / Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0

„Újabb kihívásra van szükségünk. A Compact Disco megalakulása óta, tehát hat éve csak angol szövegű számokat készített, elsősorban azért, mert a nemzetközi megjelenés a kezdetektől az egyik legfontosabb célunk. Voltak külföldön sikereink, a Sound of Our Heartsot számos kinti rádió játszotta, de 2012-ben a bakui Eurovíziós Dalfesztiválon saját szemünkkel láttuk, hogy egy nemzetközi karrierhez nem elég egy jó dal, ahhoz rengeteg pénz, kiterjedt menedzsment is kell” – mondta a groove-okért felelős Lotfi Begi csütörtökön az MTI-nek.

A Te + én szerelmes szám, amely jól illeszkedik a Compact Disco eddigi világába. Premierje december 4-én, csütörtökön reggel lesz a Petőfi Rádióban. Az új dal és klip felvezetéseként egy három epizódos kisfilm készült, az elsőt már közzétették a YouTube-on. Az angol nyelvtudás fontosságáról szóló vicces kisfilmek főszereplője Gémes Antos, a Compact Disco régi barátja, aki számos korábbi videóban feltűnt már, például a Sound of Our Heartsban is.

„A szám klipjében a zenekar tagjai fognak szerepelni, meg különböző szerelmes párok” – emelte ki Lotfi Begi. A videó a Studio X, Derzsi András és Temesi Ádám közreműködésével készült. A zene a Compact Disco szerzeménye, a magyar nyelvű dal szövegét ugyanúgy Pál Gábor, a csapat billentyűse (mellesleg szakfordító és szinkrontolmács) írta, mint a korábbi angol dalokét. „Neki is új feladat magyarul szöveget írni, de Walkó Csabi énekes és én is bekapcsolódtam a munkába”.

Lotfi Begi elmondta, hogy voltak előzményei a most elkészített Te + énnek, hiszen koncerteken sokáig játszották az Indiántáncot, Ákos dalát és a közönség mindig jól fogadta, ha magyarul szólt a Compact Disco.

„A rajongók jelentős része nem beszél jól angolul, nem értik a szövegeinket a maguk teljességében, inkább csak a refrént. A magyar nyelvű szám elkészítése egyfajta megújulást jelent számunkra és azt tapasztalom, hogy mindhármunknak újabb lendületet adott a munkában. Persze van benne rizikó, de vállaljuk” – fejtette ki. Megjegyezte, hogy annak idején például a Quimby és a Heaven Street Seven is angolról váltott magyarra, és ezzel ért el nagyobb sikereket.

A Compact Disco (Walkó Csaba – ének, Pál Gábor – billentyűs hangszerek, Lotfi Begi – groove-ok, extra zenei sávok, effektek) tagjai idén valamennyien édesapák lettek, a nyár vége óta nem koncerteztek, legközelebb jövő márciusban terveznek fellépni. „Teljesen újjáalakítjuk a színpadképet és a koncertműsort. A nemrég debütált Ms. Right című dalunk sikeres a rádióban, annak hangulata egyfajta visszatérés a Compact Disco 2012 előtti hangzásához, és a Te + én is ilyen. Tavaszra elkészülhet két újabb dal, valószínűleg ezek is magyar nyelvűek lesznek” – mondta végül Lotfi Begi az MTI-nek.

A 2008-ban alakult együttes országos ismertséget és népszerűséget a 2012-es bakui Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplésével, a Sound of Our Hearts című dallal szerzett, amely a versenyen döntős volt és a 24. helyen végzett. A Compact Disco eddig három stúdióalbumot készített, a legutóbbi tavaly októberben jelent meg The Storm címmel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 szeverna 2014. november 29. 19:56

Néha azért felüdülés egy francia nyelvű dalt hallani a rádióban,német nyelven még ritkább,arról már ne is beszéljünk,hogy például finnül mikor fogunk valakit hallani a rádióban...

Információ
X