nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elnevezés van, állam nincs

Mahmúd Abbász palesztin elnök kerüli a konfliktust Izraellel, ezért egyelőre nem cserélteti le a zsidó állammal való érintkezésben használt okmányokat a Palesztin Hatóság nevét Palesztin Államra változtató rendelete nyomán – közölték hétfőn palesztin illetékesek.

MTI | 2013. január 9.
|  

Mahmúd Abbász múlt heti rendelete szerint ezentúl a „Palesztin Állam” kifejezésnek kell szerepelnie minden, a rámalláhi kormányzat által kiadott hivatalos irat fejlécén, minden pecséten, címeren és zászlón. Ez volt az első konkrét, jóllehet szimbolikus lépés azóta, hogy az ENSZ Közgyűlése november 29-én „nem tag megfigyelő állam” szintre emelte a világszervezetben Palesztina státusát. Izrael elutasította az ENSZ határozatát, mert álláspontja szerint a palesztin állam csakis kétoldalú egyeztetés eredményeként jöhet létre, de már négy éve szünetelnek a béketárgyalások.

A palesztin ENSZ-státus magasabb szintre emelése elsősorban szimbolikus jelentőségű volt, a palesztinok mindennapjait nem változtatta meg: Abbász elnök csak Ciszjordánia mintegy 38 százaléka fölött rendelkezik, Kelet-Jeruzsálemet Izrael annektálta, a Gázai övezetet pedig továbbra is a rivális Hamász irányítja. A lépés nyomán Izrael visszatartja a palesztinok számára beszedett vámjövedelmeket, ezért tovább romlott a palesztin gazdasági helyzet.

Abbász elnök korlátozott lehetőségeit jelzi, hogy elhalasztotta az Izraellel való érintkezésben használt személyes iratok lecserélését. Haszan Alávi, a Palesztin Hatóság belügyminiszter-helyettese bejelentette, hogy két hónapon belül elkészülnek az új, állami szimbólumokkal ellátott dokumentumok és irodai kellékek, de az izraeli hatóságokkal folyó érintkezésekben használt iratokat, a személyi igazolványokat, a jogosítványokat és az útleveleket csak Abbász újabb döntése után cserélik le.

Izrael hivatalosan nem kommentálta a palesztin jelképek megváltoztatását. Alávi ugyanakkor elmondta: értesítették hivatalát, hogy Izrael nem hajlandó kezelni a „Palesztin Állam” felirattal ellátott igazolványokat és útleveleket.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló közölte, hogy az új szimbólumokat a palesztin államot elismerő országokkal folytatott levelezésükben használják majd. Javasolta, hogy az izraeli ellenőrzéseknél szükséges iratokat ne cseréljék ki. „Ami az izraelieket illeti, nem akarjuk népünk számára túlfeszíteni a húrt. Nem engedik majd utazni őket”  mondta. A palesztinoknak Ciszjordánia elhagyásához izraeli ellenőrzőpontokon kell áthaladniuk és az igazoltatások miatt állandóan személyi igazolványt kell maguknál tartaniuk.

Mark Regev, az izraeli kormány szóvivője szerint a névváltoztatás lényegtelen aktus volt, de nem állította, hogy Izrael nem készül miatta retorziókra. „Egy újabb gyakorlati jelentőség nélküli tettnek látjuk. Trükkök keresése helyett a palesztinoknak inkább Izraellel kellene tárgyalniuk a viszály rendezéséről. Az vezethet a kétállami megoldáshoz”  nyilatkozta Regev.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Amerika ellenzi a „Palesztin Állam” kifejezést. „Nem lehet államot teremteni retorikával, feliratokkal és nevekkel”  mondta újságíróknak. „Ebben a helyzetben csakis kétoldalú tárgyalásokkal lehet államot alkotni”  tette hozzá, és Abbász lépését provokatívnak minősítette.

Brazília, Costa Rica, Nicaragua és Honduras átvette az új elnevezést, más országok, köztük Norvégia, Svédország és Spanyolország viszont továbbra is ragaszkodnak a Palesztin Hatóság elnevezéshez, függetlenül az ENSZ-beli szavazástól.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X