nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • lap: @El Vaquero: Szeretném lezárni egy barátságos öleléssel ezt a diszkussziót... :) Nem tudom...
  2017. 10. 20, 06:57  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: ja, jó, akkor nem kérdezgetem tovább feleslegesen. Szerintem általánosságban is jó a...
  2017. 10. 20, 04:49  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Nem volt énnékem bajom a kiss-szel/huggal. Hanem azt mondom, hogy a *give a k...
  2017. 10. 19, 18:29  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: Ha a kiss/hug nem jó, akkor milyen példamondattal kérdezzem? Ez még nagyon kicsi min...
  2017. 10. 19, 17:27  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Micsoda kádszéli stílus... díjazom. És mint alant is említem, még a kiss és a...
  2017. 10. 19, 05:04  Könnyű kis igécskék
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kötelező az azonos vezetéknév

A tokiói körzeti bíróság elutasította az első olyan keresetet szerdán, amely a japán házaspárokat azonos vezetéknév viselésére kötelező törvény alkotmányosságát támadta.

MTI | 2013. május 30.
|  

A felperesek – egy házaspár és három házas nő – 6 millió jenes (13,2 millió forint) kártérítést követeltek a japán államtól, arra hivatkozva, hogy a polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezése „nemek közti egyenlőtlenséget szül”, és komoly lelki gyötrelmeket okozott nekik. Az 1947-ben hozott törvény szerint a japán házaspárok kötelesek egy és ugyanazon vezetéknevet használni. Statisztikák szerint a kötelező névváltoztatás döntően a nőket érinti: a házasok 96 százaléka a férfi családnevét használja.

A kereset beadói azzal érveltek, hogy az ősi szokáson alapuló törvény sérti az alkotmány két, az egyénnel szembeni tiszteletet, illetve a férj és feleség egyenlőségét kimondó paragrafusát. Ugyanakkor az ítélet szerint ebben nem foglaltatik benne a külön vezetéknév használatára való jog.

A japán kormány azzal érvelt, hogy a törvény nem sérti a nemek közti egyenlőséget, mivel a férj és feleség egyenlő félként dönthet arról, hogy melyikük nevét vegyék fel. Japán képviselők korábban azt mondták, aláásná a családi összetartozást és a hagyományos családi értékeket, ha engedélyeznék a külön vezetéknév használatát férj és feleség számára.

A rendelkezés bírálói szerint az nemcsak nemek közti egyenlőtlenséget szül, hanem a névváltoztatásra kényszerülők karrierjének is árthat, ezért egyes japán cégek engedélyezik alkalmazottaiknak, hogy házasságuk után is korábbi vezetéknevüket használják. 2009-ben egy ENSZ-bizottság is felszólította Tokiót a törvény módosítására, egy tavalyi felmérés szerint azonban a japán társadalom megosztott a kérdést illetően: 36,4 százalék támogatja, 35,5 elutasítja a rendelkezést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X