nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: 47 Megjegyzés: "..képtelenség, hogy 200 millió évvel ezelőtti nyelvről beszélsz...
  2023. 01. 31, 08:52  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elismerés az egész kínai irodalomnak

Jen Lien-ko regényeihez és elbeszéléseihez alapvetően a kínai történelemből merít témát, művei többnyire szatirikus hangvételűek.

MTI | 2014. október 25.
|  

Jen Lien-ko kínai író kapta idén a Franz Kafka nemzetközi irodalmi díjat, amelyet immár 14 éve a prágai Franz Kafka Társaság adományoz. Az 56 éves neves kínai irodalmár, akinek a prágai sajtó szerint az utóbbi időben komoly problémái vannak a pekingi kommunista rendszerrel, személyesen vette át a díjat szerda délután a prágai óvárosi városháza dísztermében megrendezett ünnepségen.

A díj odaítéléséről nemzetközi zsűri döntött. A zsűri egy tucatnyi jelölt közül választotta ki a kínai írót. A jelöltek névsorát nem hozták nyilvánosságra.

Jen Lien-ko 1958-ban született és annak a kínai írógenerációnak a tagja, amelyhez a Nobel-díjjal kitüntetett Mo Jen is tartozik. Regényeihez és elbeszéléseihez alapvetően a kínai történelemből merít témát, művei többnyire szatirikus hangvételűek. Mintegy kéttucatnyi regényéből és elbeszéléskötetéből többet a világ számos nyelvére lefordítottak. A szerző a két legjelentősebb kínai irodalmi díjat is megkapta.

„Nagyon hálás vagyok a díjért. Úgy érzem, hogy ez az elismerés nemcsak nekem, hanem az egész kínai irodalomnak is szól” – jelentette ki az ünnepségen Jen Lien-ko. Elmondta: nagy tisztelője Kafkának.

A Kafka-díjat, amely Kafka prágai szobrát ábrázoló bronzplakettel jár, korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth amerikai regényíró, illetve a Nobel-díjas Elfriede Jelinek és Harold Pinter. 2003-ban a díjat Nádas Péternek ítélték oda.

Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak „származására, állampolgárságára, illetve kultúrájára való tekintet nélkül”. A társaság olyan írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez. A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon. A Franz Kafka-díjjal tízezer eurós (3 millió forint) pénzjutalom is jár.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X