nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Meztelen férfiak, akik éjszakai klubokban táncolnak

A 64 éves írónő a spanyol nyelvű irodalomban detektívregényeiről ismert, most is „belesett az alvilágba”.

MTI | 2015. október 25.
|  

Az idei Planeta-díjat, amely a legnagyobb pénzjutalommal, 601 ezer euróval (185,8 millió forint) járó spanyol nyelvű irodalmi elismerés, Alicia Giménez-Bartlett spanyol írónő vehette át Meztelen férfiak című, férfiprostitúcióról szóló regényéért Barcelonában a péntek hajnalba nyúló gálán. A nyertes saját írását „társadalmi metszetként” jellemezte, amely arról szól, hogy mi történik ma a társadalomban azokkal a fiatalokkal, akiknek nincs munkájuk, belesodródnak az éjszakai életbe, ahol éjszakai klubokban táncolnak meztelenül.

„Alicia Giménez-Bartlett belesett az alvilágba” – fogalmazott méltatásában Fernando Delgado, aki a neves írókból álló héttagú zsűri nevében indokolta a döntést, kiemelve azt a nyelvi pontosságot, amellyel a szerző a különböző társadalmi osztályok beszédstílusát, nyelvi fordulatait beépítette regényébe.

A Planeta-díj érdekessége, hogy az írók álnéven és álcímen küldik be munkáikat. Alicia Giménez-Bartlett neve a versenyben Toni Farga volt, regényét a zsűri Viharfelhők címen olvasta. A 64 éves írónő a spanyol nyelvű irodalomban detektívregényeiről ismert, amelyeknek főhőse Petra Delicado főfelügyelő.

A győztes regényt 486 pályamű közül választották ki. A díjat a Planeta Kiadó alapította 1952-ben, világviszonylatban a második legnagyobb pénzjutalommal járó irodalmi elismerés a Nobel-díj után. A díjkiosztó gála minden évben az egyik legjelentősebb társasági eseménynek számít Spanyolországban, amelyen az irodalom képviselőin kívül a legismertebb művészek, politikusok, gazdasági vezetők is megjelennek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X