nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elindultak a tankönyvek az iskolákba

A tankönyvek többsége már úton van az iskolákba a szeptemberi tanévkezdésre, idén közel négymillió tankönyvet szállít ki a Nemzeti Tankönyvkiadó (NTK) az intézményekbe – közölte Kiss János Tamás, a kiadó vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón.

MTI | 2012. augusztus 8.
|  

A vezérigazgató a kiadó budapesti raktárában – ahol bemutatták a tankönyvek csomagolását és összeállítását is – elmondta: a közreműködő nyomdákban több mint kilencszázféle tankönyvet és munkafüzetet készítenek, ezzel összesen négyezer embernek adnak munkát. A raktárból az első tanítási napig közel négymillió tankönyv elszállítását kell megszervezni.

 A legnagyobb tankönyvkiadó több mint ezer szerzővel, közel ezer grafikussal, illusztrátorral, korrektorral és lektorral működik együtt a tananyagok elkészítésében. A munkát mintegy kilencszáz főt foglalkoztató terjesztői hálózat és a szintén ennyi dolgozót foglalkoztató nyomdák segítik – jelezte.

A kiadó hét magyar nyomdával működik együtt, és az összes évfolyam minden tantárgyához készítenek kiadványokat. Az általános iskolákban majdnem mindegyik tankönyv cérnafűzéssel készül, de egyre több –elsősorban középiskolai kiadványt – gyártanak speciális ragasztókötéssel, ami többéves tartós használatot tesz lehetővé.

A vezérigazgató közlése szerint a közoktatási tankönyvjegyzéken – a nemzetiségi és sajátos nevelési igényű tanulókat nem számítva – idén 3832 kiadvány szerepel, amelyből 980 az NTK kiadványa. Kitért arra, hogy a tanárok és a diákok egy évfolyam egy tárgyához átlagosan négy kiadványt használnak. A pedagógusok általában 2-3 kiadványt preferálnak évfolyamonként és tantárgyanként egy adott iskolatípuson belül, így bizonyos tárgyak esetében előfordul, hogy a teljes piac 99 százalékát 2-3 tankönyv fedi le. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a korábbi évek tendenciája folytatódik, az első évesek egyre kevesebben vannak, és 2005 óta évente átlagosan 2-3 százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma.

Elindultak a tankönyvek az iskolákba
Forrás: MTI / Bruzák Noémi

Kiss János Tamás a tankönyvpiacot és a tankönyvellátást érintő jogszabályi változásokról szólva felidézte, hogy október 1-től a tankönyvellátás szervezését a Könyvtárellátó Nonprofit kft. veszi át, az állam nevében szervezve a továbbiakban az iskolai tankönyvellátást. Ez azonban az idei tanévet nem érinti – jegyezte meg, hozzátéve: a tankönyvkészítést érintő jogszabályi változások részletei még nem ismertek, így ezek következményeivel sem tudnak számolni még.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X