nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elárverezik az Ady-központot?

Adóhátralék miatt a nagyváradi önkormányzat árverésre bocsátotta a magyar kormánytámogatással épült nagyváradi Ady-központot – írja keddi számában a Krónika című erdélyi napilap.

MTI | 2012. október 10.
|  

A Krónika közlése szerint a szerdára, október 10-re kiírt árverésen 763 ezer lejes (48 millió forintos) kikiáltási áron bocsátják árverésre az 594 négyzetméteres Ady Endre Konferenciaközpontot, és 128 ezer lejes (8 millió forintos) kikiáltási áron azt a melléje elképzelt szállodát, amelynek csak a vázszerkezete épült meg. Az épületegyüttes felépítésére a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei vezetői által létrehozott Mecénás Alapítvány kapott 320 millió forintos támogatást a magyar államtól. A nagyváradi önkormányzat a be nem fizetett ingatlanadót próbálja behajtani az árverezés útján.

Amint a Krónika felidézte, a Mecénás Alapítvány ingatlanprojektje a kezdetektől viták kereszttüzében állt. 2002-ben ugyanis az akkor még Tőkés László által vezetett Királyhágómelléki Református Egyházkerület nyert a magyarországi Széchenyi Terv keretében 320 millió forintos támogatást ahhoz, hogy Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten Ady-zarándokhelyet, termálszállót és konferenciaközpontot hozzon létre.

A Tőkés által elképzelt ingatlannak le is tették az alapkövét, de a magyarországi kormányváltás után a Medgyessy-kormány a pénzt a 2002 augusztusában bejegyzett Mecénás Alapítványnak folyósította, amely immár nem Érmindszenten, hanem Nagyváradon látott neki az építkezésnek az önkormányzattól koncesszióba vett egyhektáros telken.

Szabó Ödön, a Mecénás Alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának kijelentette, nem kerülhet sor a szerdára kitűzött árverésre, az alapítvány ugyanis az adóhátralékai kifizetésének az átütemezését kérte. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének az ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő politikus nem tartotta véletlennek, hogy éppen a választási kampány előtt került terítékre az ügy.

Szilágyi Zsolt, Tőkés László európai parlamenti képviselő kabinetfőnöke a Krónikának nyilatkozva annak a gyanúját vetette fel, hogy az ingatlant ekképpen próbálják értéke töredékéért magánkézbe juttatni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X