nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyötöddel csökkent a brit diploma értéke

Átlagosan 22 százalékkal csökkent a diploma értéke Nagy-Britanniában egy bő évtized alatt: ennyivel keresnek reálértékben kevesebbet az egyetemet-főiskolát végzett pályakezdők.

MTI | 2012. november 9.
|  

A Warwicki Egyetem 17 ezer diák pályakezdését követte nyomon –  olyanokét, akik 2006-ban kezdték felsőfokú tanulmányaikat –, és vetette össze az 1999-ben végzettekével. A jogászok jártak a legkevésbé rosszul, nekik csak 9 százalékkal kevesebb a fizetésük, viszont az orvosoké 16 százalékkal, a bölcsészeké és a művészeti szakokon végzetteké pedig 32,9 százalékkal apadt.

A The Daily Mail című brit lap konkrét példaként egy irodalmárt emelt ki: a 22 éves Isabelle Dann a Manchesteri Egyetemen végzett, és egy kocsmában kötött ki, mivel nem talált végzettségének megfelelő munkát.

A statisztikák szerint minden tizedik friss diplomás legalább fél éven át állástalan, 40 százalék pedig kénytelen végzettségénél alantasabb munkát végezni.

Mindezek tetejébe a 2006-tól egyetemre járók az elsők, akiknek évi 3 ezer font tandíjat kellett fizetniük, és aki hitelre kényszerült, annak még kevesebb lehetősége van válogatni az állások között vagy kivárni egy megfelelőt.

Ami a kezdő fizetések összegét illeti, egy orvos átlagosan évi 32 ezer 447 fontot, egy iparművész 18 ezer 514-et kap – adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X