nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egymilliónál többre becsülik az írástudatlanok számát Szerbiában

Egy és kétmillió között van azoknak a száma Szerbiában, akik teljesen írástudatlanok vagy funkcionális analfabéták.

MTI | 2011. október 29.
|  

A belgrádi nemzetközi könyvvásáron a Szerb nyelv, helyesírás és írástudás címen megrendezett találkozó résztvevői hangsúlyozták, hogy az írástudatlanok száma rossz fényt vet az oktatás és nevelés helyzetére Szerbiában.

A fórumon felszólaló írok, nyelvészek, egyetemi tanárok és újságírók hangsúlyozták, hogy lehangolóak a szerb egyetemista fiatalok írástudásával kapcsolatos adatok is. Ami az írástudatlanság leküzdését illeti, e téren csak akkor van esély az előrelépésre, ha a társadalom is kellő mértékben felismeri az analfabetizmus leküzdésének jelentőségét – hangzott el a találkozón.

Biztatónak mondták a fórum résztvevői, hogy az idén ősszel 80 kijelölt iskolában több mint 2.800 felnőtt írástudatlan számára sikerült tanfolyamokat szervezni, amelynek résztvevői a betűvetés alapjait tanulják. A projekthez az Európai Unió négymillió euró térítésmentes hitelt nyújtott.

A szerb fővárosban a múlt vasárnap nyílt meg az 56. Nemzetközi Könyvkiállítás és Vásár. A belgrádi média szerint évek óta nem tapasztalt érdeklődés nyilvánul meg a könyvkiállítás iránt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 Ingvar 2011. november 3. 13:10

Délvidéken élek, és itt a vajdasági részen nem tapasztaltam, hogy az emberek között legyenek azok szerbek, magyarok, horvátok, sokácok stb. nagy lenne a írástudatlanok száma, Belgrádban sem valószínű, bár arról tényleg terjengeni szoktak pletykák, hogy a déli hegyvidékes részeken ez egy kicsit máshogy van, de ezt személyesen nem volt szerencsém tapasztalni.

4 scasc 2011. október 31. 11:39

@Pesta: Kedves Pesta, idézem az _alcímet_ (kiemelés tőlem): "Egy és kétmillió között van azoknak a száma Szerbiában, akik teljesen írástudatlanok *vagy funkcionális analfabéták.*"

Úgy hogy, sajnálom, úgy néz ki, közéjük tartozol.

3 Pesta 2011. október 30. 09:36

Szerintem a cikkben konkrétan azokról van szó, akik x-et írnak a nevük helyére. Vagy csak én is „funkcionális analfabéta" vagyok és rosszul értelmezem. :)

2 LvT 2011. október 29. 22:24

@Pesta: Szerintem kár ebben az irányba vinni a cikk következtetését. Az a probléma sok nációt érint: "A magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak gondot jelent az olvasás és az olvasottak megértése". A magyar becslés tehát 10/4 = 2,5 millió. Vö. www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/a-magyarok-negyede-funkcionalis-analfab

1 Pesta 2011. október 29. 21:18

"Biztos", hogy az írástudatlanok mindegyike tősgyökeres ős-szláv..... tehetnénk hozzá, ha rosszindulatúak akarnánk lenni.

Információ
X