nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nagy Mese
Egy testvérpár meséje győzött

Egy testvérpár, Hunyár Kenéz és Csongor „Az úton talált talentumok” című meséje nyerte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Nagy mese pályázatának fődíját. A program díjátadó rendezvényét a Magyar Rádió Márványtermében tartották szombaton, ahol a nyertes műveket is felolvasták.

MTI | 2012. december 17.
|  

A 9 és 15 éves testvérpár által írt mese azért is különleges munka, mert mindkét, a pályázaton részt vevő korosztály képviseltette vele magát – hangzott el a díjátadó ünnepségen. A testvérek a díj átvételekor elmondták, a mese története kisebbikük fejéből pattant ki, a történetet kiszínezni pedig bátyja segített neki. Később formailag és stilisztikailag együtt csiszolták a mesét. Mint említették, a civódó testvérek alaptörténethez saját életükből merítettek ihletet.

A nyertesek
A nyertesek
(Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt)

A Nagy mese pályázatot szeptember 8-án a közmédia napján hirdette meg az MTVA 610 és 1016 év közötti fiataloknak, akik ötperces saját vagy mások által írt mesékkel nevezhettek. A kiírásra összesen 1769 érvényes mű érkezett, 1558 Magyarországról és 211 a határon túlról.

A 610 évesek kategóriájában Inges Domonkos A piros sárgisztó című meséje nyert, a 10-16 évesek között pedig Oláh Anna A tölgyfa és a hangya című meséjét díjazták a legjobbnak járó oklevéllel és ajándékcsomaggal. Második helyezett lett a 610 évesek között Tóth Kamilla A csend hangjai című meséjével, a 1016 évesek közül pedig Dömsödi Lilla Bíborka A Festő utca című története nyert. A dobogó harmadik helyére a fiatalabbak közül Földesi Sára állhatott A vattacukor hajú két asszony című munkával, az idősebb korosztályból pedig Cebe Annamária, A vízcsepp útja című meséje lett bronzérmes.

Nagy Dorina, közönségdíjas
Nagy Dorina, közönségdíjas
(Forrás: MTI / Szigetváry Zsolt)

A legtöbb pályaművet beküldő magyarországi iskola díját a kiskunfélegyházi Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény, határon túlról pedig a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Iskola nyerte.

A saját mese kategóriában beérkezett pályaműveket egy meseszakmai zsűri bírálta el, a már létező mese kategóriában pedig főként az előadói készségeket értékelték. A beérkezett pályázatokra az interneten lehetett szavazni, így a közönség is kiválaszthatta kedvencét.


Az ítészek között Tasnádi István író, Horváth Gergely, a Petőfi Rádió műsorvezetője, Markovits Ferenc, a Kossuth Rádió programszerkesztője, Hermann Flóra, az Időfutár című hangjáték főszereplője, Péterfy Bori énekesnő, Vizi Mária rendező és Szokolai Brigitta dramaturg foglalt helyet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X