nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Igen, láttam a 6-ot csak gondoltam kapjanak szót a szarmata nyelvészek is.
  2022. 11. 26, 11:00  Urál‒Altaj
 • Fülig James: Update: Ural folyó Alighanem Nagy Katalin nem konzultált nyelvészekkel, amikor átnevezte a...
  2022. 11. 26, 10:51  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Együtt mesélnek a gyerekkönyvnapon

Együtt mesélnek a mesét szerető gyermekek és felnőttek a nemzetközi gyermekkönyvnapon Nyíregyházán.

MTI | 2013. április 2.
|  

Bihari Albertné, a helyi Móricz Zsigmond Könyvtár gyermekrészlegének vezetője az MTI-nek elmondta, hogy április 4-én, csütörtökön 9 és 18 óra között rendezik a közös mesemondást az intézményben. A gyermekek mellett szülők, nagyszülők, óvodás és iskolás csoportok, főiskolások, pedagógusok, közéleti személyiségek, művészek és sportolók mondják el – elsőként Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere – legkedvesebb Grimm-meséjüket.

Bihari Albertné tájékoztatása szerint azért választottak Grimm-meséket a közös mesemondáshoz, mert így szeretnének emlékezni a német testvérekre, akik 200 éve jelentették meg első mesegyűjteményüket. A gyermekkönyvtári részlegben a Grimm-testvérek életéről és alkotásaiból kiállítást is rendeznek a mesemondás idején.

A mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert fivérek, Jacob Grimm és Wilhelm Grimm 1806-tól gyűjtöttek meséket és 1813-tól Régi német erdők címmel újságot is megjelentettek közlésükre. Gyermek- és házi mesék című nagy- és kis kötetük – amelyet testvérük, Ludwig Emil Grimm illusztrálta – hét, illetve tíz kiadást élt meg még életükben. Könyveket adtak ki a német nyelvtanról is, és Jacob Grimm a történeti hangfejlődés törvényszerűségeinek leírásával az első német tudományos nyelvtan megalkotója volt. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek.

A Grimm testvérek annak idején Petőfi Sándor költőt a világirodalom öt legnagyobb egyénisége között tartották számon, együtt említették Homérosszal, Dantéval, Shakespeare-rel és Goethével.

Nyíregyházán az együtt mesélésnek hagyományai vannak, a népmese napján is sokan mondanak mesét közösen. A legutóbbin több százan meséltek a város művelődési központjában. A gyermekkönyvnap kilenc órás mesemondásán ugyancsak százak részvételére számítanak a szervezők.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X