nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szeptember 30.: A magyar népmese napja

A cigány népmeséké lesz a főszerep a Magyar Olvasástársaság idei, immár nyolcadik országos népmese-konferenciáján, melynek ezúttal Kaposvár ad otthont. A szeptember 28-án kezdődő kétnapos rendezvénysorozat témája a közösségi mesemondás és a mese kultúraközvetítő ereje.

MTI | 2012. szeptember 24.
|  

A határon átívelő kulturális és társadalmi mozgalmat a Magyar Olvasástársaság hívta életre 2005-ben. Azóta a határon innen és túlról több száz intézmény és szervezet csatlakozott saját szervezésű programokkal.

A kaposvári konferencia nyitónapján kerekasztal-beszélgetéssel és mesemondásokkal tarkítva előadásokat hallhatnak a résztvevők a cigány varázsmesékről, a népmesék közösségekben és oktatásban betöltött szerepétől, este pedig filmmel, koncerttel és mesemondással zárják a napot.

A szakmai program szombaton a népmesemondók országos találkozójával folytatódik, melyet hagyományteremtő szándékkal az idén első alkalommal rendeznek meg, és célja „a mesélő emberek fórumának” létrehozása. Ugyanezen a napon mesemondás, családi programok, „mesemaraton” és koncertek biztosítanak egész napos kikapcsolódást a résztvevőknek. A mesemondók közül előadóként, illetve szereplőként is ott lesz Berecz András, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Csernik Szende, Gulyás László, a kísérő programokon egyebek mellett fellép a Fonó zenekar és az Alma együttes.

A konferencia időpontja kapcsolódik a Népmese Napjához – szeptember 30. –, amely a magyar mese- és gyermekirodalom megteremtőjeként számon tartott nagy mesemondó, Benedek Elek (1859–1929) születésnapja. „Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője és az első színpadi mesemondónk is. Ennek elismeréseképpen a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére az ő tiszteletére ünnepeljük születése napján a meséinket, mesemondóinkat és mesegyűjtőinket” – írták a szervezők a rendezvény beharangozójában.

A program fővédnöke Fésűs Éva kaposvári meseíró, a város díszpolgára, a támogatók között megtalálható a Nemzeti Kulturális Alap, az Apáczai Kiadó, valamint Kaposvár önkormányzata és több intézménye, a társszervező pedig a Kaposvári Egyetem. A programról az esemény honlapján, illetve a Magyar Olvasástársaság honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X