nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pech
Egy szerencsétlen hivatal

Persze minden hivatal szerencsétlen, amelynek rosszul írják le a nevét.

Fejes László | 2015. szeptember 10.
|  

Korábban már többször írtunk olyan hivatalokról, intézményekről, melynek nevét nem a helyesírási szabályoknak megfelelően írják. Olvasónk, Orsolya egy hasonló hibát szeretett volna megelőzni. Kérdése nyomán újabb hibára bukkantunk: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya elnevezés ugyanis a leggyakoribb „észrevétlen” helyesírási hibát tartalmazza: helyesen ugyanis helyesen Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték-felügyeleti Főosztálya lenne. Pech.

Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa: tessék odafigyelni!
Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa: tessék odafigyelni!
(Forrás: Wikimedia Commons / Umberto Salvagnin / CC BY 2.0)

Na de mi is volt az a kérdés, melynek ezt a felfedezést köszönhetjük?

Fordításomban szerepel a Nemzeti Szerencsejáték-hivatal elnevezés. Teljesen elbizonytalanodtam a helyesírást illetően: Nemzeti Szerencsejáték-hivatal, Nemzeti Szerencsejáték-Hivatal vagy Nemzeti Szerencsejáték Hivatal?

Orsolya valószínűleg „ösztönösen” jól érzi, hogyan kell ezt írni, hiszen rögtön elsőre a helyes formát használja. A magyarázat nem is túl bonyolult: egy főnevet megelőző főnevet, ha ezek egy szerkezetet alkotnak, csak nagyon ritkán írjuk külön – ez nem ilyen eset. Intézménynevekben a hat szótagnál hosszabb többszörös összetételekben pedig a kötőjel után álló elemet nem kezdjük nagybetűvel. Tudtunkkal ezt szabály sehol nem mondja ki, de a szabályzatban olyan példákat találunk, mint Lombik Hőmérő- és Üvegipariműszer-gyártó Kft., illetve a hasonló Szilas Menti Lakásépítő és -fenntartó Szövetkezet. Legalábbis a 12. kiadásban, mert a 11.-ben ezek helyén még a Lombik Üvegipari Kisszövetkezet, illetve a Szilas Menti Mezőgazdasági Termelőszövetkezet szerepelt, ezekből pedig ez sem derül ki. Ha valaki meg tudja mondani, miből is következik a kisbetűs írásmód, kérjük, kommentben jelezze!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
11 LvT 2015. szeptember 10. 19:18

@Fejes László (nyest.hu): >> Dél-Buda, Kelet-Magyarország, Új-Zéland? <<

Ez csak a földrajzi nevekre vonatkozó lex specialis. Nem földrajzi nevekre nem hat az AkH11:177, ill. az AkH12:176. maga a szabály is úgy kezdődik, hogy: „Ha egy földrajzi név utótagja…”.

Ezért ez analógiaként az intézménynevekre nem alkalmazható.

Ui. A közszói <új Zéland> szókapcsolat és a tulajdonnévi <Új-Zéland> különbsége eleve más minőségű, mint a közszói <szerencsjáték-hivatal> és a tulajdonnévi <Szerencsjáték-hivatal> között. Itt látszik, hogy a <-> jel az alaki egybeesés ellenére két külön dolog: az utóbbi esetben olvasást segítő szóközi tagolójel, az előbbi esetén pedig funktoroperátor.

10 Galván Tivadar 2015. szeptember 10. 12:56

@Fejes László (nyest.hu): "lehetne ez is nagybetű, különösen olyan szónál, mint a „hivatal”, amely egy csomó hasonló névben nagybetűvel szerepel" Mi az, hogy "lehetne"? Ez itt nem Dévényi Tibi bácsi kívánsághangversenye! A Hivatalt mindig nagybetűvel kell írni, mert a Hivatal nagyon fontos, és önnön fontosságának tudatában ezt el is várja.

9 Sultanus Constantinus 2015. szeptember 10. 12:16

@Fejes László (nyest.hu): Ha a személyeskedést és a sértegetést megpróbálnád legalább egyszer kihagyni, akkor tudnál velem is és mindenki mással is értelmes párbeszédet folytatni. De érdekes módon ez általában csak neked nem sikerül, mert másokkal egész jól el tudok beszélgetni. De biztos ez is az én hibám.

8 Fejes László (nyest.hu) 2015. szeptember 10. 11:33

@Sultanus Constantinus: Nem én vagyok az, aki nem akarja felismerni, hogy uyganazt a dolgot többfelől is meg lehet közelíteni. Nem véletlen, hogy az olvasóban is felmerült a „Szerencsejáték-Hivatal” megoldás, hiszen ennek vannak párhuzamai. Nem először csinálod, hogy a helyes megoldás ismeretében „logikusnak” vagy „természetesnek” próbálsz feltüntetni valamit, ami közel sem egyértelmű, és amikor az ember megpróbálja felhívni a figyelmedet arra, hogy több megközelítésmód is lehetséges, akkor szándékosan ignorálod ezeket. Nehéz veled értelmes párbeszédet folytatni, úgyhogy nem is erőlködöm tovább.

7 Sultanus Constantinus 2015. szeptember 10. 11:17

@Fejes László (nyest.hu): "Nem, felesleges játszanod a hülyét."

Ugyanezt mondhatnám neked is...

6 Fejes László (nyest.hu) 2015. szeptember 10. 11:14

@Sultanus Constantinus: „Nemzeti Adó- és VámHivatal? FöldHivatal?”

Nem, felesleges játszanod a hülyét. Olyanokra gondolok, mint az Alkotmányvédelmi Hivatal. És az egyik esetben az lenne az érv, hogy összetétel része, a másik esetben az, hogy kötőjel után áll. A Dél-Buda is lehetne Dél-buda, mert hiába tulajdonnév, ha egyszer már a szó közepén van. Ezek mind döntések, amikkel nincs baj. A baj az, ha van döntés, de nincs kimondva.

5 Sultanus Constantinus 2015. szeptember 10. 10:37

@Fejes László (nyest.hu): "Ha egy intézménynév minden kezdőbetűjét nagybetűvel írjuk, akkor simán lehetne ez is nagybetű, különösen olyan szónál, mint a „hivatal”, amely egy csomó hasonló névben nagybetűvel szerepel."

Nemzeti Adó- és VámHivatal? FöldHivatal?

Mert a Szerencsejáték-hivatal is ezekhez hasonló jelöleletlen szóösszetétel, csak éppen hat szótagnál hosszabb háromszoros összetétel. Másképpen: a "hivatal" itt nem kezdőbetű.

4 Fejes László (nyest.hu) 2015. szeptember 10. 10:29

@Sultanus Constantinus: Minden eset más valamiért. Ha egy intézménynév minden kezdőbetűjét nagybetűvel írjuk, akkor simán lehetne ez is nagybetű, különösen olyan szónál, mint a „hivatal”, amely egy csomó hasonló névben nagybetűvel szerepel. Ha itt enm úgy írjuk, azt explicit szabálynak illene kimondania...

„csak az nem szép, mert túl hosszú” Mert ha hozzáteszünk egy kötőjelet, akkor rövidebb lesz... :D

3 Sultanus Constantinus 2015. szeptember 10. 10:17

@Fejes László (nyest.hu): Ez megint más eset. Ezek többtagú tulajdonnevek, ahol épp azért kell a kötőjel, mert mindkét tag önmagában is nagybetűs tulajdonnév. De a "Szerencsejáték-felügyeleti" ezzel szemben egyetlen szó, ahol a kötőjel szerepe teljesen más. Vagyis írhatnál "Szerencsejátékfelügyeleti"-t is, csak az nem szép, mert túl hosszú egybeírva.

2 Fejes László (nyest.hu) 2015. szeptember 10. 09:55

@Sultanus Constantinus: Dél-Buda, Kelet-Magyarország, Új-Zéland?

1 Sultanus Constantinus 2015. szeptember 10. 09:40

"a hat szótagnál hosszabb többszörös összetételekben pedig a kötőjel után álló elemet nem kezdjük nagybetűvel. Tudtunkkal ezt szabály sehol nem mondja ki, de [...]"

Persze, hogy nem mondja ki, mivel ez teljesen logikus: szóösszetételről beszélünk, és egy összetett szónak a közepén mióta használunk nagybetűt (pl. *SzerencseJáték)? A kötőjel csupán az olvashatóság végett szakítja meg az összetételt, de az egész szerkezet egy szónak számít.

Információ
X