nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy magyar iskola, ahol a horvát főszerepet játszik

Egy Borsfa nevű kis község általános iskolájában órarendbe illesztett tantárgyként tanulják a horvátot a gyerekek.

nyest.hu | 2010. február 24.
|  

A Nagykanizsához közeli kis község, Borsfa kívül esik a horvátságként emlegetett tájegység határain, diákjai mégis horvátul tanulnak. Méghozzá hamarosan nem is szakkör keretében, hanem órarendbe illesztve, heti négy tanórában – írja a Zalai Hírlap.

A Fekete István Általános Iskola már alapítása, vagyis 1993 óta szoros kapcsolatot ápol egy horvátországi, határhoz közeli általános iskolával. A két intézmény pedagógusai évről évre közös sport-, kulturális és turisztikai rendezvényeken vesznek részt, és a borsfai iskolában rendszeresen szerveznek horvát napokat is. A nyelvtanítás 2007-ben kezdődött: az oktatás először csak szakköri formában működött, de olyan nagy érdeklődés mutatkozott mind a tanárok, mind a diákok részéről, hogy a vezetés úgy döntött, a horvát nyelvórát szeptembertől beillesztik az órarendbe.

S vajon mitől olyan nagy Borsfán a kereslet a horvát iránt? Egyrészt a községben több horvát kötődésű család él; sokak férje, felesége származik a határon túlról. Másrészt a normatíva szempontjából sem jár rosszul az intézmény, illetve a fenntartó önkormányzat.

A nyelvórán a kisebb gyerekek először a népszokásokkal, a horvát fővárossal, és az egyszerűbb, családhoz kapcsolódó kifejezésekkel, hónapok, napok neveivel ismerkednek, majd az egyszerű mondatoktól szépen lassan haladnak a bonyolultabb nyelvtan felé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X