nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy évük lenne megtanulni magyarul a román rendőröknek

A többséget alkotó magyar és a kisebbségben lévő román lakosság közötti megértést, egymás megismerését és közeledését is elősegítené, ha a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fennhatósága alá kerülő román rendőrök a következő egy évben megtanulnának magyarul – mondta pénteken az MTI-nek Antal Árpád, a város polgármestere.

MTI | 2011. szeptember 30.
|  

A székelyföldi Kovászna megye székhelyeként működő Sepsiszentgyörgy polgármestere természetesnek és a törvényesnek nevezte azt az elvárást, hogy az önkormányzat alárendeltségébe kerülő, a lakossággal közvetlenül érintkező rendőrök ismerjék a magyar nyelvet. Jelezte: a rendőrök mindenképpen kapnak legalább egy év haladékot, hogy megtanuljanak magyarul. Ha lesz rá igény, az önkormányzat nyelvtanfolyamok szervezésére is keres megoldást.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy nem irreálisan kevés-e egy esztendő egy nem magyar ember számára nyelvünk elsajátításához, Antal Árpád határozott nemmel válaszolt. Olyan rendőrökről van szó – mondta –, akik évek óta  Székelyföldön élnek, nem először találkoznak a magyar nyelvvel. „Nyilvánvalóan azokat akarjuk segíteni, akik eddig is már tanultak magyarul, és a következő esztendőben e tudásukat tökéletesíteni akarják.

Aki már itt van öt vagy tíz éve, és egy szót sem tud magyarul, az a következő egy évben sem fogja megtanulni nyelvünket. De annak nem kell Székelyföldön olyan tisztségben dolgoznia a rendőrségnél, amelyben napi kapcsolatban áll az emberekkel" – mondta az MTI-nek a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy milyen gondokat okozott az, hogy a román rendőrök általában nem magyarul érintkeztek a magyar lakosokkal, Antal Árpád kifejtette: ez a román-magyar kapcsolatok szempontjából is problémát jelentett, hiszen az elmúlt évtizedekben Székelyföldön az emberek tudatában eleve a románokkal kapcsolódott össze minden olyan tisztség, amelynek ellenőrző szerepe volt. Az emberek amúgy sem szeretik a rendőrt, de ha az a rendőr ráadásul még román is, és magyarul sem beszél, az biztosan tovább szítja az amúgy is lappangó román-magyar konfliktust – mondta a polgármester.

A sepsiszentgyörgyi rendőrök magyar nyelvű képzése tehát általában is javítaná a magyarság és a román kisebbség mindennapi viszonyát. „Jó úton haladunk abban az irányban, hogy a székelyföldi románok is megértsék: ők is nyernek azáltal, ha megtanulnak magyarul, mert a székelyföldi magyarok is folyamatosan tanulnak románul. Székelyföldön az a járható út, ha mindkét nemzetiség megtanulja a másik nyelvét.  Csak így ismerhetjük meg egymást életét, kultúráját, csak így leszünk képesek hosszú távon együtt élni ebben a régióban – szögezte le a városgazda.

A magyar tömbvidéken sokan nem tudnak jól románul – ismerte el polgármester, elsősorban az idősebb és a fiatal generációt említve. Az idősebbeknek nem volt alkalmuk megtanulni, a fiatalabb nemzedék pedig az elmúlt húsz esztendő oktatási rendszere miatt nem sajátította el rendesen a román nyelvet. Ez utóbbit ugyanis a magyaroknak is úgy oktatták, mint anyanyelvet, nem pedig mint idegen nyelvet. Szerencsére az új tanügyi törvény megszületésével megváltozott a helyzet, a román nyelvet most már speciális tankönyvekből oktatják a magyar gyerekeknek – fűzte hozzá Antal Árpád.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X