nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Népszerű a román nyelv Medgyesegyházán

Van egy kis város Békés megyében, ahol egyre több diák kap kedvet ahhoz, hogy románul tanuljon. Szerencsére erre van is lehetőségük.

nyest.hu | 2010. április 29.
|  

Az Európai Uniónak régóta célkitűzése, hogy a saját anyanyelvén kívül minden egyes uniós állampolgár beszéljen még legalább két idegen nyelvet – amik közül az egyik lehetőleg valamelyik szomszédos népcsoport nyelve. Magyarországon ez a törekvés valahogy nem kap lángra – kivéve néhány üde színfoltot az ország térképén, ahol a kisebbségi önkormányzat erőfeszítéseinek köszönhetően mégis népszerűvé válik egy-egy környező ország nyelve.

Ilyen kivétel például a Békés megyei kisváros, a körülbelül 4 ezer lakosú Medgyesegyháza is. Itt a helyi általános iskolában 2007-ben vezették be a román nemzetiségi nyelv oktatását. A nyelv azóta igen népszerű, jól jelzi ezt, hogy tavaly óta csaknem megtriplázódott a jelentkezők száma. Míg az előző tanévben csak 17-en voltak kíváncsiak a szomszéd nyelvére, addig most 45-en iratkoztak fel az órára – számol be a Békés Megyei Hírlap.

A tanulók több nemzetiségi és hagyományőrző rendezvényen is részt vehetnek, mi több, nyári táborokban még a nyelvterületre is elutazhatnak. A kíváncsi nyelvtanulók járhattak már a Duna-deltában és a Fekete-tengernél is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X