nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem tanulhatnak magyarul a moldvai diákok?

A moldvai csángó magyarok iskolai és fakultatív anyanyelvi oktatásának az ellehetetlenítésére irányuló hatósági törekvésekre hívta fel szerdai számában a figyelmet a Krónika erdélyi magyar napilap.

MTI | 2014. november 8.
|  

A napilap több forrásból is arról értesült, hogy Dragoş Benea, a Bákó megyei önkormányzat elnöke nemrég csángóföldi iskolákból összeválogatott gyerekek csoportját fogadta, és arra figyelmeztette őket, hogy sérti a moldvai románok méltóságát a magyar állam által a magyar nyelvet is tanuló diákoknak nyújtott oktatási-nevelési támogatás.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) Bákó megyei szervezetét is vezető politikus október 23-án a bákói Történelmi Múzeumba gyűjtötte a helyi Szent József Római Katolikus Főgimnázium számos diákját, és arról beszélt nekik, hogy a megyében megszüntetik a magyarnyelv-oktatást, elküldik a magyar pedagógusokat, ehelyett pedig bevezetik az olasz nyelv oktatását az iskolákban.

A Moldvában működő csángó civil szervezetek vezetői valamennyien értesültek az eseményről, de mivel a megbeszélésen csak gyerekek voltak jelen, csak közvetett forrásból tudják, hogy mi hangzott el a múzeumlátogatás idején.

A csángó közösség képviselői szerint a megyei tanácselnök fellépése azzal a kísérleti programmal állhat összefüggésben, amelyet a román és a norvég kormány képviselői nemrég indítottak Bákóban. A helyi közösségek társadalmi felzárkóztatását célzó projekt keretében a moldvai megye 85 településén nyújtanak szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatást 54 ezer, hátrányos helyzetben élő gyermek számára. A Victor Ponta kormányfő és Tove Bruvik Westberg, Norvégia bukaresti nagykövete részvételével rendezett október 10-ei projektismertetőn kiderült, a Norvég Alap 3,3 millió euróval (egymilliárd forint), az UNICEF pedig kétmillió euróval (600 millió forint) támogatja a Bákó megyei programot.

A Krónika szerint a Bákó megyei önkormányzat néhány hónappal ezelőtt olyan programot is elindított csángó falvakban, amely bevallottan a magyar oktatást kívánja ellensúlyozni. A képviselő-testület és a csángók román eredete mellett kardoskodó Dumitru Martinas Katolikus Egyesület társulása nyomán tavasszal fiataloknak szánt képzési központokat létesítettek a csángók lakta Forrófalván, Lábnyikban, Magyarfaluban és Klézsén, ahol többek között fotó- és angol nyelvtanfolyamot biztosítanak mintegy 160 diák számára.

Gheorghe Bejan megyei tanácsos, a Martinas-egyesület elnöke a közgyűlés jegyzőkönyve szerint a program elindításáról döntő önkormányzati ülésen kijelentette: nem válik hasznukra a csángó diákoknak a magyar nyelv oktatása. A programot a megyei tanács 87 ezer lejjel (hatmillió forint) támogatta.

A moldvai Bákó megyében jelenleg huszonkilenc csángó településen több mint kétezer gyerek tanulja a magyar nyelvet és irodalmat iskolai, illetve délutáni foglalkozások keretében. A gyermekek a magyar állam részéről oktatási-nevelési támogatásban részesülnek. Többen közülük a magyar állampolgárságot is igényelték.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 mederi 2014. november 10. 08:59

A magyarok úgy tudom, hogy segítették annakidején a román értelmiség törekvéseit, támogatták anyanyelvi iskoláik létrejöttét...

Amit tettek eddig a románok a csángókkal, az az, hogy elérték a magyar-csángó anyanyelvű prédikálás betiltását a templomokban, és az iskolákban is tilos magyar nyelvet oktatni és magyar-csángóul beszélni...

Amit most művelnek, hogy iskolán kívül is betiltják a magyar nyelv oktatását (hasonló a világon nincs!), ha valóban így van, egyenes folytatása az eddigi csángóellenes felháborító politikájuknak, ami számukra "alantas siker". Harcolnunk kéne valamilyen módon ez ellen, lobbizni nemzetközi fórumokon..

2 Untermensch4 2014. november 9. 15:54

"sérti a moldvai románok méltóságát a magyar állam által a magyar nyelvet is tanuló diákoknak nyújtott oktatási-nevelési támogatás."

akkor a román állam is adjon ilyen támogatást a magyarországi, románul is tanuló románoknak...

1 blogen 2014. november 9. 06:49

Válaszul az ilyen román provokációkra a magyar állam módosítsa az állampolgársági törvényét úgy, hogy a magyar származás miatt automatikusan kaphasson állampolgárságot a magyarul már nem beszélő moldvai katolikus is. Ezzel egy huszárvágással értelmetlenné teszi a román asszimilációs szándékokat, mert így a csángókat a román nyelv lassan kizárólagossága sem fogja megfosztani a magyarságuktól.

Információ
X