nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy angol Batu kán...

A magyar helyesírás állítólag értelemtükröző jellegű. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet egy leírt mondatot félreérteni.

nyest.hu | 2015. június 25.
|  

Egy angol Batu kán udvarában – Önt zavarba hozza ez a cím? Minden bizonnyal ez attól függ, hogy hogyan hangsúlyozza a fenti szerkezetet. Ha az angol szó után nagyobb szünetet tart, akkor semmi zavarót nem tapasztal. Ha azonban ezt a szünetet nem tartja meg, mert előzetesen arra számít, hogy az angol ebben a szerkezetben jelző, akkor bizony elég fura értelmezést kaphat. Ez történt olvasónkkal, Krisztiánnal is, aki a következő kérdést tette föl nekünk:

Egy hírlevélben talált könyvvel és a címével kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy ez a fogalmazás és leírás helyes-e: „Egy angol Batu kán udvarában”. Valahogyan nekem az „angol Batu kán” furcsának tűnik. Nem kellene vajon vesszőt tenni a két szó közé, ilyesformán: „Egy angol, Batu kán udvarában"? Létezik, hogy egy könyvkiadó ekkora bakit követ el, vagy én érzékelem rosszul ezt a nyelvi jelenséget? 

Ha szigorúan vesszük az akadémiai helyesírást, nem kell vesszőt tenni az angol szó után. (Tehát a cím nem hibás, de nem azért, mert „ekkora bakit” egy kiadvány címében ne lehetne elkövetni...) Persze nem is olyan könnyű ezt megindokolni, hiszen a cím nem mondat, tehát nem mondhatjuk, hogy az alanyi és a helyhatározói szerepű mondatrész közé nem kell vessző... Mégis ilyesmiről van szó: nincs semmi olyan ebben a címben, ami miatt vesszőt szoktunk tenni a mondatokba (például felsorolás vagy közbeékelés).

A Krisztián által felhozott érv, miszerint zavaró, nehezen olvasható a cím vessző nélkül, megfontolandó persze, ha nem az akadémiai szabályzat szellemében gondolkodunk. De érzésünk szerint a vessző nem oldaná meg a problémát: aki ugyanis vessző nélkül jól szegmentálja már elsőre, annak a vessző lehet zavaró, ugyanis olyan elvárást kelthet, hogy itt valami felsorolás jön: Egy angol, egy francia és egy német Batu kán udvarában. A vessző unortodox használata tehát szintén okozhat némelyeknek gondot.

A legjobb, ha elfogadjuk, hogy a nyelv ugyan nagyon klassz, jól használható kommunikációs rendszer, de ezzel együtt a beszédben és az írásban is vannak kétértelműségek. Ezek a lineáris feldolgozás során zavart okozhatnak, amikor a beszédfolyamot vagy épp az olvasottakat szegmentáljuk, és azon nyomban értelmezzük is. Ha ilyenkor ERROR-t dob a gép (mint az angol Batu kán szerkezet esetén), akkor újra kell szegmentálnunk. Ez pedig a másodperc törtrésze alatt megtörténik, hosszú elakadást nem okoz.

Végül pedig érdemes a tágabb kontextust is megvizsgálni, hiszen az értelmezés sosem történik ettől függetlenül. A Krisztián által kifogásolt cím több hasonló címet hívhat elő a memóriánkból, elsősorban az Egy jenki Arthur király udvarában című Mark Twain-regényt. A szegmentálási probléma itt is megvan, a helyzet csupán annyival jobb, hogy a jenki jóval ritkább jelző, mint az angol.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 szigetva 2015. június 29. 00:03

@Janika: De akkor kéne a kán elé névelő.

6 Janika 2015. június 28. 23:46

A címnek lehet egy harmadik olvasata is: az angol csak Batu-ra vonatkozik.

Tehát kb így:

Egy angol Batu (aki) kán udvarában (van)

5 ahitnehézcsapás 2015. június 26. 23:13

@szigetva: goraco z lodami.

lod lad ljad : ice

goraco goreni : heated

és a szarlotka szerintem sütemény lesz , cook-ie

mert jabolko az nincs benne

4 ahitnehézcsapás 2015. június 26. 23:09

megoldás: egy angol utazó

@El Vaquero:

mert a spanyol meg az angol naazaztán nem

.

minden nyelvnek van fokozata, szintjei. ez az emberi nyelvek jellemzője. például tegezés, magázás, önözés, kendezés, urambátyázás.

a latin nem lati semmit. debil nyelv debileknek :) (csak h visszaszójjak udvarias válaszra)

3 Pesta 2015. június 25. 18:13

@szigetva: :D

Egyébként az angol nyelvű (bulvár)sajtó szalagcímei gyakorta példaértékűek az értelmezhetetlenség terén. Ott nem a másodperc, hanem gyakran a perc törtrésze kell, mire is gondolt a megfogalmazója - vagy csak a cikk első bekezdéséből derül ki, mert amúgy az alany és állítmány se világos.

2 szigetva 2015. június 25. 15:35

Egy lublini étterem menüjén olvastam a minap: Szarlotka babuni na goraco z lodami, angolul: hot granny's apple pie with ice cream ☺

1 El Vaquero 2015. június 25. 15:27

Szerintem a magyar hályas sírás inkább baromságtükröző, de azt rendesen tükrözi. Mindegy, lesz nekünk új, jajj, de jó, mívelhettlyück a nye'vet.

Információ
X