nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Betiltották Chomskyt a guantanamói börtönben

Az amerikai hadsereg döntése szerint a nyelvészprofesszor politikai antológiája nem kaphat helyet a börtöntábor könyvtárának polcain.

nyest.hu | 2009. október 12.
|  

A politikafilozófiai fenegyerekként (bár sok ellenlábasa szerint inkább fenevad), nem mellesleg a generatív nyelvtan megalkotójaként számon tartott Noam Chomsky könyveit az amerikai kormány tiltólistára helyezte – legalábbis, ami a guantanamói börtöntábort illeti. Az ameikai hadsereg katonai cenzorai ugyanis visszautasították a nyelvészprofesszor 2007-es antológiájának arab nyelvű példányát, mivel az szerintük nem alkalmas arra, hogy a 16 ezer kötetes börtönkönyvtár kölcsönözhető darabja legyen.

Az amerikai külpolitikát a vietnámi háború óta lendületesen ostorzó Chmosky az egyik legismertebb amerikai háborúellenes aktivista és autonóm gondolkodó felháborodottan reagált a döntésre. „Ez totalitárius rezsimekben fordulhat csak elő” – nyilatkozta a Miami Heraldnak.

A könyvet a Pentagon egyik jogásza küldte Osama bin Laden volt médiatitkárának, Ali Hamzának, az egyetlen – saját vallomása alapján – elítélt guantanamói Al Kaida-tagnak. A börtöntábor szabályai szerint a rabok nem kaphatnak személyesen könyveket. A küldemények – a katonai cenzúrát követően – a börtönkönyvtárba kerülnek, ahonnan a rabok kikölcsönözhetik azokat.

Guantanamo katonai vezetése nem adott magyarázatot Chomsky könyvének letiltására. A szabályok szerint költészeti, irodalmi, művészeti, történelmi, vallási és politikai tárgyú írások felvehetők a könyvtárba, kizárandók azonban az olyan olvasnivalók, amelyek „amerika- és nyugatellenes, antiszemita” tartalmakat közvetítenek, a katonai témájú irodalom, illetve az „eltúlzott, grafikusan megjelenített erőszakot" és „szexuális diszfunkciókat” hordozó művek.

Hogy Chomskyt a fenti kategóriák közül melyikre érdemesítik, azt csak találgatni lehet. Talán támpontot jelenthet, hogy az elmúlt néhány év alatt olyan – amerikai szemmel legalábbis kifogásolhatónak tartott – személyek hivatkoztak rá, mint Hugo Chávez (a 2007-es ENSZ közgyűlés előtt idézett Chomskytól, majd azzal a lendülettel Sátánnak nevezte George W. Busht), vagy maga Osama bin Laden, aki 2007-es videóüzenetében a professzor a „háborút megelőző, józan szavait” méltatta.

Információ
X