nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Beszélő Linux, magyar látássérülteknek

A látássérült embereknek készült magyar nyelvű új BeLin 2.0 Linux operációs rendszer jó néhány újítást hoz.

IT café | 2010. szeptember 9.
|  

Az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány kiadásában megjelent a BeLin, a Beszélő Linux operációs rendszer 2.0-s verziója. Az új kiadásban továbbfejlesztett képernyőolvasó és képernyőnagyító program működik, elérhetők a legújabb böngésző- és levelezőszoftverek, valamint a rendszer újdonságként vakbarát játékokkal lett kiegészítve. A szervezet közleménye szerint az operációs rendszert a vak felhasználók önállóan is ki tudják próbálni, fel tudják telepíteni, és teljes körűen tudják használni.

Az alapítvány munkatársa, Hammer Attila több mint két éve foglalkozik intenzíven a Linux operációs rendszer és a hozzákapcsolódó felhasználói programok használhatóvá tételével a látássérült felhasználók számára. A Magyar Ubuntu Közösséggel összefogva 2008-ban jelent meg a BeLin, azaz a Beszélő Linux 1.0-s változata, majd egy évvel később az 1.5-ös verzió – ez utóbbi elnyerte az it business Leadership Award-díját.

A BeLin 2.0 az Ubuntu disztribúció legfrissebb (10.04 Lucid Lynx) verziójára épül. Néhány további újdonság: alapértelmezett képernyőolvasó-támogatás már a bejelentkezéstől; a menük és vezérlőelemek pozíciójának automatikus kimondása; új, gyorsabb és stabilabb beszédmotor; javított betűkapcsolatok az Espeak beszédszintetizátorban; sorszámok, római számok és tizedes törtek helyes kimondása; meghangosított rendszeradminisztrációs alkalmazások; Firefox 3.6 böngésző és Thunderbird 3.0 levelezőprogram; beépített hangoskönyvkonverter alkalmazás szövegek mp3-állományba konvertálására.

A BeLin 2.0 32 és 64 bites változatban ingyenesen letölthető az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honlapjáról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X