nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az első magyar fanzine nyomában
Diéta és diéta

Csokonai nem hízott el, mégis diétázni kezdett. Olyan rejtély nyomába eredünk, mely gyermekkora óta izgatja.

Fejes László | 2014. december 12.
|  

Az iskola teli van nyelvi meglepetésekkel: tanulunk egy csomó szót, amelyről korábban nem hallottunk. De ez semmi ahhoz képest, amikor ismert szavak egészen új jelentését tanuljuk meg. A legtöbb gyereket sokként éri, hogy Csokonai Diétai Magyar Múzsa néven jelentette meg az első magyar fanzine-t – ráadásul itt a diéta nem mást jelent, mint hogy ’országgyűlés’.

Az első magyar fanzine
Az első magyar fanzine
(Forrás: Wikimedia Commons)

A diéta szót iskolás korban általában ’fogyókúra’ jelentésben ismerjük, a tájékozottabbak esetleg azt is tudják, hogy általánosabb értelemben ’szabályozott étrend’-et jelent, melynek célja nem csupán a testsúly csökkentése, hanem az egészség visszanyerése vagy megőrzése (adott esetben akár a testsúly gyarapítása) is lehet.

A szó diaeta formában volt meg a latinban, innen került a magyarba, illetve számos más nyelvbe. A latinban a jelentése ’megszabott életmód, diéta’ mellett ’tartózkodási hely, lakószoba’ is volt. A latinban görög jövevényszó, a δίαιτα [diajta] ugyanezeket jelentette. Ez eredetileg egy ’választ, szétszed’ jelentésű igéből alakult.

Az ’országgyűlés’ hjelentésű diéta szintén latin jövevényszó, de ennek főként dieta volt az eredeti írásmódja (bár a másik diéta hatására előfordul diaeta alakban is). Ez a szó csak a középkori latinban jelent meg, a dies ’nap’ szóból képezték, eredeti jelentése pedig ’egynapi út’, ’napidíj’, ’naponként egyházi szolgálat’, illetve ’jogszolgáltatásra kijelölt nap’ volt. Utóbbiból fejlődött a ’gyűlés, gyülekezet’ jelentése, mely az ’országgyűlés’ jelentés alapja. A magyar nyelv történet-etimológiai szótára (TESz.) arra is felhívja a figyelmet, hogy hasonló fejlődést láthatunk a német Landtag ’tartományi gyűlés’, Reichstag ’birodalmi gyűles’, Tagung ’ülés’ szavakban, melyekben a Tag ’nap’ szót  fedezhetjük fel. A diéta eredetileg a német birodalmi gyűlésre vonatkozott, de ebben a jelentésben is számos nyelvben elterjedt: az angol diet elsősorban az északi államok országgyűléseivel kapcsolatban használatos; a német Diäten a ’képviselők napidíja’, az orosz парламентская диета [parlamentszakaja gyijeta] pedig ’képviselői fizetés’.

A magyarban kialakult a ’perpatvar, vita’, sőt a ’pletykálkodás’ jelentése is. A TESz. szerint a magyar nyelvjárásokban él a diétázik ’pöröl, veszekszik’ jelentésben is – aki ismeri, feltétlenül jelezze!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X