nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Sultanus Constantinus: @Roland2: Szerintem a magyarázat sokkal egyszerűbb: egy szép lányt/nőt sokkal többen megné...
  2019. 09. 15, 11:30  Anti-PC shaming
 • Roland2: "A másik problémám az volt, hogy miért éppen lány van a borítón.(.....) Mivel a tankönyvbo...
  2019. 09. 15, 10:29  Anti-PC shaming
 • Roland2: "A másik problémám az volt, hogy miért éppen lány van a borítón.(.....) Mivel a tankönyvbo...
  2019. 09. 15, 10:29  Anti-PC shaming
 • szigetva: @Sultanus Constantinus: Pedig hát: www.abbreviations.com/serp.php?st=PC&p=99999
  2019. 09. 14, 15:25  Anti-PC shaming
 • aspen: "gondolnunk kell azokra is, és vannak ilyenek, akik viszonylag szolgaian követik a tanköny...
  2019. 09. 14, 12:18  Anti-PC shaming
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cirill betűs helységnévtáblák Horvátországban

Kihelyezték Horvátországban az első cirill betűs helységnévtáblákat – írta a Tportal internetes oldal, amely szerint a Gospic városától keletre, a boszniai határnál fekvő megyei Donji Lapac járásban tették ki őket.

MTI | 2015. február 8.
|  

A táblákat a horvát közútkezelő vállalat alkalmazottai állították fel, miután több hónapig dacoltak a közigazgatási minisztérium utasításával, amely szerint kötelesek biztosítani a kisebbségügyi törvény és a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály végrehajtását.

A Donji Lapac járáson kívül még 19 járásban kellene kihelyezni cirill és latin betűs helységnévtáblákat. A közigazgatási minisztériumban remélik, hogy a kétnyelvű táblák nem lesznek erőszakkal eltávolítva. Arsen Bauk tárcavezető kijelentette: elvárja, hogy Horvátországban tiszteletbe tartsák a nemzeti kisebbségek nyelvi jogait az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban nemcsak Donji Lapacon, hanem az ország minden járásában és városában.

Horvátországban kétharmados törvény írja elő, hogy kétnyelvű táblákat kell elhelyezni azokon a településeken és közigazgatási egységekben, ahol a lakosság több mint harmada nem a többségi horvát néphez tartozik. A háborús múlt miatt különösen Vukovár városában ütközött komoly ellenállásba a törvény végrehajtása. A város horvát nemzetiségű lakói sérelmezték, hogy a cirill betűs feliratok az 1991-95-ös délszláv háborúk borzalmaira emlékeztetik őket.

Tavaly nyáron egy vukovári nacionalista civil szervezet népszavazás kiírását kezdeményezte a törvény módosítása, a kisebbségi kvóta megemelése érdekében. Több mint 520 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze, ami jelentősen meghaladja a választásra jogosultak törvényileg előírt 10 százalékát.

Az alkotmánybíróság viszont augusztusban úgy döntött, hogy nem tartható népszavazás Horvátországban a kisebbségi nyelvhasználati jog kereteinek megváltoztatásáról, mert a javasolt kérdés nem összeegyeztethető az ország alaptörvényével. A taláros testület döntése értelmében Vukováron a városi tanácsnak a kormánnyal egyeztetve kell megtalálnia a módját a táblák elhelyezésének.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X