nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
CIA: figyelik a Facebookot és a Twittert

Az amerikai titkosszolgálat speciális alakulata minden Facebook- és Twitter-üzenetet elolvas, elemez, csoportosít.

nyest.hu | 2011. november 7.
|  

A CIA mindent szemmel tart: Facebook-, Twitter-üzeneteinket jó eséllyel tekintik át kutakodó tekintetek. Az internetes kommunikáció figyelésével megbízott csoport a Facebookot, a Twittert, a televíziók hírcsatornáit, internetes csetszobákat, a helyi rádió- és televíziócsatornák oldalait vizsgálja szigorúan annak érdekében, hogy feltérképezhessék egy-egy az Egyesült Államok számára valamilyen okból fontos régió hangulatát.

Az AP-nek a CIA Nyílt Forrású Adatok Központjának igazgatója Doug Naquin nyilatkozott, aki szerint az elemzők kivétel nélkül szigorúan vizsgálnak minden Twitter-üzenetet, szülessenenek azok bármilyen nyelven. Ezeket aztán összevetik a helyi lapok információival és titkos módszerekkel lehallgatott telefonbeszélgetésekből származó adatokkal.

Hasonlóan jártak például el Oszama bin Laden pakisztáni likvidálását követően májusban: így tájékoztatták Washingtont a világ közvéleményének alakulásáról. A titkosszolgálat elemzői hasonló módszerekkel próbálták meg előrejelezni a közel-keleti és észak afrikai forradalmak eseményeit is.

Az internetes egységet a Világkereskedelmi Központ elleni támadásokat vizsgáló 9/11-bizottság ajánlásai alapján állították fel, eredetileg terrorelhárítási célokkal. A 2009-es iráni elnökválasztást kísérő zavargások kapcsán a központ figyelme szinte teljes mértékben a szociális médiára irányult.

Naquin szerint jelentéseiket majdnem minden nap elkészítik, ezek pedig szinte minden esetben Obama elnök napi titkosszolgálati összefoglalójának részét képezik.

A központ több száz munkatársa Virginia államból dolgozik, ugyanakkor sokan a különöző amerikai nagykövetségeken végzik munkájukat. A Facebook és a Twitter alapvető fontosságú hálózatok a központ számára: ezek segítségével olyan gyorsan változó szituációkat is követni tudnak, mint amilyenek a tavalyi bangkoki forrongások voltak. Mivel a Twitter-üzeneteket nem tudják földrajzilag behatárolni, a csoport ezeket nyelvek szerint csoportosítja.

A jövő James Bondja egyértelműen a könyvtáros: Naquin elmondása szerint a legütőképesebb elemzőik könyvtártudományi mesterdiplomával rendelkeznek és több nyelvet beszélnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
4 El Mexicano 2011. november 8. 15:54

Szerintem sem úgy működik ez, hogy ott ül száz ember egy teremben a számítógépek előtt, és olvassa az üzeneteket, hanem speciális szűrőprogramok figyelik ezeket a csatornákat különböző szavak, kifejezések alapján (nyilván a világ fontosabb nyelvein), és a programok által gyanúsnak vélt üzeneteket elemzik ki az emberek. Én ezt csak így tudom elképzelni, mert egyébként lehetetlen.

3 prezzey 2011. november 8. 02:26

Szerintem nem olvasnak el mindent a két szép szemükkel, de mindent feldolgoznak, mert a jövő James Bondja az adatbányász :P (Mondjuk a könyvtártudománynak meg az adatbányászatnak azért van némi köze egymáshoz, egy ideális világban legalábbis.)

De az első kínálkozó válaszom az volt, hogy de jó, legalább valaki elolvassa a Facebook posztjaimat ;]

2 doncsecz 2011. november 7. 10:40

Szerintem eddig is figyelték és más oldalakat is, az igazság mindig más amit ezek állítanak. Igen hamar bővült a facebook, úgyhogy ilyen nagy lapot egész bizonyosan már akkor figyeltek.

1 Freddi 2011. november 7. 09:48

"...az elemzők kivétel nélkül szigorúan vizsgálnak minden Twitter-üzenetet, szülessenenek azok bármilyen nyelven. " Elképzelhetetlennek tartom, hogy a napi millió üzenetet mind egy szálig az a pár száz ember elolvassa, nemhogy szigorúan vizsgálja.

Információ
X