nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Burgenland régi amatőr filmfelvételeken

Az Őrvidék elmúlt évtizedeit eleveníti fel régi amatőr filmfelvételek segítségével egy kiállítás, amely a napokban nyílt meg Kismartonban (Eisenstadt).

MTI | 2012. december 18.
|  

Az osztrák televízió tartományi szerkesztőségének híradása szerint mintegy háromszáz burgenlandi lakos küldött be 8 milliméteres filmeket a Tartományi Galéria felhívására. A kiállítás szervezői ötezer felvételt néztek át, ez összesen 33 ezer percnyi anyagnak felel meg. A beküldött anyagokat digitalizálták, és a kiállításra válogatást készítettek belőlük. Összesen 120 burgenlandi településről, de Sopronról is láthatók amatőr filmfelvételek. A kiállítás hat évtizedet fog át. A legtöbb képsor az 1950-es, 1960-as évekből való.

A tárlaton mintegy 30 képernyőn futnak ismétlődve a 12 perces válogatások. A látogatók érintőképernyők segítségével a település neve, a beküldő és a film témája alapján válogathatnak az összeállítások között. Megelevenednek családi és egyházi ünnepek, nyaralások pillanatai, köztük képsorok a burgenlandi magyarok életéből is. „A legérdekesebbek az 1920-as évekből való filmek, ebből a korszakból alig maradtak fenn felvételek”  mondta Gerhard Baumgartner kurátor. „Ezért nagyon érdekes az a dél-burgenlandi anyag, amely a falusi életet mutatja be nagyon részletesen” – emelte ki a történész.

A Fény- és árnyékvilágok című kiállítás ingyenesen látogatható. Idén december 21-ig, majd azt követően az új évben március végéig tekinthető meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X