nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar filmeket néznek Sanghajban

Magyar feltalálókat, a Gömböc találmányt és Magyarországot bemutató filmeket láthat a 2010-es sanghaji világkiállítás közönsége.

MTI | 2010. április 26.
|  

A magyar pavilon kialakítását az expó jelmondata, a „Jobb város, jobb élet”, illetve a 21. századi magyar találmány, a Gömböc határozza meg – tájékoztatott Szekeres Dénes producer, a Tivoli Filmprodukció Kft. tulajdonosa.

Az ifjabb Seregi László által rendezett kétperces Gömböc-film Domokos Gábor és Várkonyi Péter magyar tudósok találmányát mutatja be, angol és kínai felirattal. A Gömböc olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza. Hasonlóan viselkedik a gyerekjátékként ismert keljfeljancsihoz, ám az nem homogén idom, hiszen legalább két anyagból készítik. Szintén a Gömböcről szól az a 20-másodperces, szöveg nélküli animációs film is, amely 3D-ben látható.

Ugyancsak Seregi László rendezte a Magyar Feltalálók című filmet, amelyben 18 hazai feltalálóval és találmányával ismerkedhet meg a közönség: a többi között Kempelen Farkassal, Szent-Györgyi Alberttel, Irinyi Jánossal, Bíró Józseffel és Rubik Ernővel. A közel hétperces Jobb város, jobb élet című mozgókép azt szemlélteti, miként találkozik Magyarországon a történelem és a jövő, hogy országunk a vizek világa, a történelmi hagyományok ápolója. A film makettek segítségével mutatja be az olimpia rendezésére is képes ország képét. A Káel Csaba rendezte alkotást kínai szinkronnal, angol felirattal tekinthetik meg az érdeklődők. A filmeket szünet nélkül vetítik, hogy a vonuló tömeg folyamatosan nézhesse – közölte Szekeres Dénes, hozzátéve: a mozgóképek a világkiállításra készültek.

A szervezők 70 millió látogatót várnak a májustól októberig tartó expóra, ez naponta átlagosan 400-500 ezer, csúcsnapokon 600-800 ezer érdeklődőt jelent.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X