nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az olasz nyelv hete Budapesten

Kiállítások, előadások és könyvbemutató várja az érdeklődőket október 12 és 18 között az Olasz nyelv hete a világban című rendezvénysorozaton.

nyest.hu | 2009. október 6.
|  

Pizza, colosseum, foci: elsőre sokaknak talán csak ennyi jut eszébe a csizma alakú országról. Aki szeretne azonban többet tudni az olasz nyelvről, tudományról, művészetről és műszaki életről, az most megteheti: október 12 és 18 között kilencedik alkalommal kerül sor Budapesten az Olasz nyelv hete a világban című rendezvénysorozatra.

A sokszínű programot Molnár C. Pál: Itália a művész szívében című kiállítása nyitotta meg október 2-án, amely egészen október 31-ig lesz látható. Itáliai emlékek címmel kulturális beszélgetés követte a tárlatmegnyitót, majd a programsorozat következő állomására október 14-én szerdán 18 órakor kerül sor az Olasz Kultúrintézetben. Ekkor Kálmán Béla Galilei távcsövétől az űrtávcsőig című előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Másnap október 15-én 18 órakor szintén az Olasz Kultúrintézetben rendezik meg az olasz-svájci estet, amelynek szervezésében a budapesti Svájci Nagykövetség is együttműködött.

Az est során Nicola Navona professzor – a Mendrisioi Modern Archívum igazgatóhelyettese, az Olasz Svájci Egyetem Építészeti Akadémiájának oktatója – tart előadást a következő témában: Zürich és Milánó között: az építészet Ticinóban a XX. században. Majd – hogy az olasz kultúra filmre vonatkozó szelete is illő szerepet kapjon – levetítik Denis Rabaglia Marcello, Marcello című filmjét.

A rendezvénysorozat október 16-án 16 órakor az Olasz Kultúrintézetben fejeződik be Primo Levi: az író és kémikus. A szénatom utazása című kiállítás megnyitójával és a Noran kiadásában megjelent, Primo Levi elbeszéléseit tartalmazó Angyali pillangó – Válogatott novellák című antológia bemutatójával.

A programok megszervezésében a budapesti Olasz Kultúrintézeten kívül közreműködött az Olasz Kémiai Társaság, a Firenzei Egyetem Kémia Tanszéke, az ICCOM-CNR és az Olasz Nagykövetség Kulturális Attaséjának Irodája. A résztvevők számát gyarapítja Prof. Luigi Dei (Firenzei Tudományegyetem), Prof. Gianna Reginato (Firenzei Tudományegyetem), valamint Székács Vera, az Angyali pillangó című kötet szerkesztője és válogatója.

Információ
X