nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Programok Budapesten és külföldön a magyar kultúra napján

Idén is színes kulturális programmal, koncertekkel, kiállítás-megnyitókkal, irodalmi estekkel, gyerekprogramokkal ünneplik Budapesten és külföldön is a magyar kultúra napját.

MTI | 2012. január 20.
|  

Kiállításokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, színházi előadásokkal és könyves programokkal köszöntik a fővárosi intézmények már csütörtöktől a magyar kultúra napját, amelyet január 22-én ünnepel az ország annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Az Országos Széchényi Könyvtárban Könyvtárlat címmel indul programsorozat csütörtökön. A Márai-programba beválogatott könyvek köré szerveződő eseményeken az érdeklődők ritka kiadványokat tekinthetnek meg, valamint rendhagyó történelem- és irodalomórákon vehetnek részt. A Hozz rá víg esztendőt – Széchényi-Kölcsey-Széchenyi című első eseményt Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit szoprán újévköszöntő koncertje kíséri, egy napra kiállítják Erkel Ferenc autográf Himnusz-lejegyzését is, amelyet 1880 körül írt négyszólamú vegyeskarra.

A Magyar Írószövetség csütörtökön filmvetítésre várja az érdeklődőket. A Bajza utcai székház klubtermében Jánosi Antal két portréfilmjét, a Tóth Bálint költőt bemutató Nyiss kaput, angyal és a Kiss Benedek költőről készült Isten csavargója című alkotást láthatja a közönség.

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériája a Magyar Illusztrátorok Társaságának gyermekkönyv-illusztrációkat felvonultató tárlatával várja csütörtöktől egészen február 20-ig a közönséget.

A Magyar Országos Levéltár gyűjteménye különleges dokumentumokkal gazdagodik: pénteken René Louis Roudaut, Franciaország budapesti nagykövete a követségen fellelt, Deák Ferenc által írt magánleveleket ad át Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak.

A Kispesti Munkásotthon (KMO) Művelődési Ház ünnepi rendezvénysorozattal várja a kultúra kedvelőit. Pénteken 18 órakor megnyílik a KÖKI Terminálban a KMO Nyitott Könyvespont, ahonnan bárki kölcsönvehet egy-egy könyvet. Szombaton 17 órakor Buzogány Márta és Pelsőczy László színművész idézi meg Márai Sándor gondolatait a Templom téri református templomban, vasárnap 18 órakor a Csík Zenekar ad koncertet a KMO-ban.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban pénteken Szilágyi Márton irodalomtörténész tart előadást, tárlatvezetést az új Petőfi-kiállításon, másnap pedig Egynyelvű szótáraink és a nyelvhasználat címmel a Anyanyelvápolók Szövetsége az MTA Nyelvtudományi Intézetével rendez közös konferenciát a magyar kultúra napjához kapcsolódóan.

Szombaton Érték/mentés másként címmel különleges programsorozatra várja a Magyar Nemzeti Múzeum a közönséget. 10.30-tól egyetemi oktatók, más közgyűjtemények munkatársai, a magyar tudományos élet neves képviselői tartanak rendhagyó tárlatvezetést, beszélgetnek az érdeklődőkkel, válaszolnak a látogatók kérdéseire.

A magyar kultúra napján, vasárnap Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartanak ünnepi rendezvényt a MOM Kulturális Központban. Az eseményen beszédet mond Szőcs Géza kulturális államtitkár, aki elindítja a MaNDA TV-t, és Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár is felszólal, aki bemutatja az országos közművelődési koncepciót.

A Marczibányi Téri Művelődési Központban – amely idén ünnepli megnyitásának 40. évfordulóját – a magyar kultúra napján indul el a jubileumi év programsorozata. Nyitóeseményként Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét vetítik le.

Az ember tragédiája látható lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban is, ahol éjszakai filmvetítéssel köszöntik a magyar kultúra napját. A vasárnap 18 órakor kezdődő és hajnalig tartó rendezvény programjában szerepel a Pál Adrienn, A torinói ló, az Ölésre ítélve, a Zöld sárkány gyermekei, A vizsga, A halálba táncoltatott leány és az Apacsok című film, valamint tizenhárom Bogyó és Babóca-mese.

Az Iparművészeti Múzeum a magyar kultúra napján búcsúztatja Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból című kiállítását. A nap során a vállalkozó kedvűek Esterházy-textíliákról vett motívumok segítségével, illetve a kiállítás molinóját felhasználva gazdagíthatják saját ruhatárukat. A gyerekeket kincstárnok-jelölt verseny, a szülőket és nagyszülőket tárlatvezetés várja.

Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából gyerekeknek szóló sorozatot indít neves meseillusztrátorok közreműködésével a budapesti Örkény Színház. A vasárnap délelőtti első eseményen Mácsai Pál tart felolvasást, az ezt követő illusztrációs játékot Takács Mari és Kun Fruzsina illusztrátor vezeti.

Vasárnap adják át a Palóc Társaság által a Kárpát-medencében meghirdetett esszéíró pályázat nyerteseinek díjait a Magyarság Házában. A díjazottak tiszteletére 16 órától a Prima Primissima díjas Weiner Leó Zeneiskola és kórusa ad koncertet, amelyre a belépés ingyenes.

Egy sor cigány – Mai magyarok címmel Korniss Péter és Závada Pál portrékötetéből hallhat válogatást a közönség vasárnap a Pinceszínházban. Az esten Bozó Andrea és Kaszás Gergő színművész, valamint Farkas Róbert hegedűművész (Budapest Bár) lép a közönség elé, jelen lesz Závada Pál is. A belépés ingyenes, de regisztrációs jegy igényléséhez kötött.

Ingyenesen látogatható a magyar kultúra napján a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Néprajzi Múzeum is. Utóbbiban 11 órakor kórushangversennyel várják a közönséget, 14 órakor pedig a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításon tartanak tárlatvezetést, amelyen a nőkkel kapcsolatos társadalom- és ipartörténeti folyamatokat mutatják be.

Vasárnap a Millenárison Szirtes Edina Mókus lép fel, aki Mókus és a Tao című lemezét mutatja be és ízelítőt ad következő, Szerelmesezős című albumának dalaiból is a közönségnek.

A Térszínház Bornemisza Péter Magyar Elektra című darabjával ünnepli a magyar kultúra napját.

Programok a külföldi magyar intézetekben

A Balassi Intézet tájékoztatása szerint a programok sora már csütörtökön kezdetét vette: a brüsszeli Magyar Kulturális Központban Pintér László Zsolt oboaművész, a brüsszeli Conservatoire Royal Erasmus-ösztöndíjasa és David Trezegnies zongoraművész közreműködésével hirdettek koncertet, a Stuttgarti Magyar Intézet pedig Nyugat költői címmel koncertet, költői estet és vitafórumot szervezett Faragó Laura, Szakolczay Lajos, Balla Péter és Huszár Pál részvételével.

A berlini Collegium Hungaricum szombaton várja hangversennyel az érdeklődőket, akik Bartók és Enescu műveit hallhatják. A Párizsi Magyar Intézet – szintén szombaton – Berecz András zenés irodalmi műsorával ünnepli a magyar kultúra napját.

A Szófiai Magyar Intézetben Füst Milán drámakötetét – Boldogtalanok. IV. Henrik – mutatják be Krumova Júlia, a kötet fordítója részvételével szombaton. Ugyanaznap Sepsiszentgyörgyön a szegedi Lazi Könyvkiadó mutatkozik be Csehy Zoltán költő fellépésével.

A bécsi Collegium Hungaricum a magyar kultúra napján, vasárnap Az én Dunám – Dunai üdvözlet címmel szervez gyerekprogramot, amelynek keretében a Bécsben élő gyerekek újévi üzenetet küldenek a Duna menti országokba az interneten keresztül. A Római Magyar Akadémián Sass Sylvia és Thierry Pillon mesterkurzusának záró koncertjével emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról vasárnap.

Mitől magyar a kultúra Szlovákiában? címmel szervez kerekasztal-beszélgetést szlovákiai magyar és magyarországi meghívottak részvételével a pozsonyi magyar intézet január 22-én. Szintén ezen a napon Mozgásban címmel mutatják be a szlovákiai magyar képzőművész műhelyek idei programterveiket.

A bukaresti Magyar Intézetben a Nagyváradi Fotográfusok Szövetsége éves kiállításának megnyitójával köszöntik a magyar kultúra napját hétfőn. Szintén az ünnephez kapcsolódóan ad koncertet Borsos Edith, a 2011-es szegedi Simándy József Énekverseny egyik győztese, aki Liszt, Kodály, Ligeti, Csiki Boldizsár és Orbán György műveiből ad elő Horváth Edit zongoraművész és Béres Melinda hegedűművész kíséretével.

A londoni magyar intézetben a négytagú Göncölszekér együttes kortárs magyar költők megzenésített verseit adja elő szintén hétfőn. A moszkvai magyar intézet Jurij Guszev szerzői estjével ünnepel, ennek keretében átadják a Füst Milán Fordítói Díjat is. A Varsói Magyar Kulturális Intézet a Tárkány Művek koncertjével várja közönséget január 23-án.

A külföldi magyar intézetek ünnepi programjainak sora január 25-én zárul: a Prágai Magyar Intézetben ezen a napon nyílik Tettamanti Béla Munkácsy-díjas grafikusművész kiállítása Tettamanti-karikatúra címmel. Az ünnepélyes megnyitón közreműködik a Tettamanti Téma Jazzcombo.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X