nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
 • szigetva: @Libertate: Onnan, hogy a Nyesten több, mint száz cikk címe alá odaírtam. Mederi téves ada...
  2021. 01. 12, 19:43  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bukaresti tüntetés a románokat érintő franciaországi „idegengyűlölet” ellen

A román nép kollektív megbélyegzése, valamint a románokat ért franciaországi „hátrányos megkülönböztetés és idegengyűlölet” ellen tüntetett mintegy száz ember csütörtökön Franciaország bukaresti nagykövetsége előtt, miután francia televíziós és rádiós műsorokban az elmúlt időszakban többször sértő módon nyilvánítottak véleményt a románokról.

MTI | 2011. október 14.
|  

A tiltakozó akción egy levelet is felolvastak, amelyben a résztvevők felszólították a francia népet, hogy akadályozza meg a román népet érintő „sértő és megbélyegző” kifejezések használatát.

A tüntetők román nemzeti lobogóval és az Európai Unió zászlójával vonultak a nagykövetség elé.

Román beszámolók szerint legutóbb egy francia rádiócsatorna kabaréműsorában ironizáltak a románokon. A műsorvezető kérdésére, miszerint mivel foglalkozik a románok 85 százaléka, beszélgetőpartnerei egyebek között a következő válaszokat adták: adót fizetnek, tisztálkodni tanulnak, koldulnak, megpróbálják elsajátítani az ábécét. A moderátor később megadta a „helyes” választ is: szerinte a románok túlnyomó többsége franciául tanul, s néhány meghívott vendég ennek okát abban látta, hogy a románoknak a kolduláshoz kell a francia nyelvtudás.

A műsorban elhangzott az is, hogy kerítők a párizsi metróállomásokon kiskorú román prostituáltakat futtatnak. A műsor résztvevői szerint ez a ténymegállapítás nem minősül idegengyűlöletnek vagy rasszizmusnak, noha egyikük megjegyezte: „elegünk van a románokból”.

A francia „tréfák” ellen korábban szót emelt Teodor Baconschi román külügyminiszter is, aki sértőnek és idegengyűlölőnek nevezte a rádióműsorban elhangzottakat.

Diana Olar, a csütörtöki tüntetés egyik szervezője kijelentette: megmozdulásukkal arra akarják felhívni a franciák figyelmét, hogy az elmúlt időszakban a románokat érő, szatírának minősített idegengyűlölet kitervelt politikai akció része, ami összefüggésben áll a jövő évi franciaországi választásokkal.

A tüntetők „tolvaj”, „rabló”, „nemi erőszakot elkövető”, „kéregető” feliratokat viseltek magukon, ugyanis a franciák ezekkel a szavakkal bélyegzik meg leggyakrabban a románokat – mondta a szervező.

A francia és a román hatóságok között az elmúlt években többször kétoldalú tárgyalások részét képezték a Romániából érkező bevándorlók, akiknek egy része kéregetésből él, s bűnelkövető is van közöttük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X