nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A ruha teszi a fehéret és a négert
A ruházat is befolyásolja, hogy milyen rasszhoz tartozónak vélnek valakit

Az öltözék is befolyásolja, hogy milyen rasszhoz tartozónak vélnek valakit – idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

MTI | 2011. szeptember 30.
|  

A tesztben üzleti, sötét öltönyös viseletbe vagy kék munkásoverálba öltözött emberek képét mutatták a résztvevőknek, akiket arra kértek, csoportosítsák az fotókat aszerint, hogy fehér vagy fekete bőrszínű embert ábrázolnak-e. A kutatók úgy találták, hogy a szereplőket nagyobb eséllyel azonosították fehérként a felkért önkéntesek, amikor öltönyben volt a képen látható személy.

Ha az emberekben tudatosodik, hogy milyen stratégiát használnak mások megítélésére, akkor a tudattalan értékítéletek hatása csökkenthető – vélik a kutatók.

A vizsgálathoz felkért húsz önkéntesnek férfiak és nők arcképeit mutatták, akik bőrszíne fehértől feketéig változó volt. Arra kérték az önkénteseket, hogy két kategória, két rassz – a fehér és a fekete – egyikébe csoportosítsák a fotókon szereplőket. Az arcok közül a leginkább átmeneti árnyalatút 61 százalékban tartották feketének, amikor öltönyben látták a képen lévő embert, amikor viszont munkásruhában volt ugyanaz az ember, akkor ennél nagyobb arányban, 65 százalékban vélték feketének.

A tesztben nyomon követték a résztvevők kézmozdulatait is, miközben meghozták döntésüket arról, hogy melyik válaszra kattintsanak a számítógép egerével. Megfigyelték, hogy mielőtt feketeként azonosítottak egy képen lévő embert az önkéntesek, pillanatnyi habozást mutattak, ha az illető üzleti öltözéket viselt, és többször mozdították a kurzort a „fehér” irányába, mint a „fekete” irányába.

Jon Freeman kutatásvezető, a Tufts Egyetem végzős hallgatója szerint az eredmények jelzik, hogy sztereotip elvárásainktól függően változik, hogy mit látunk más embereken.

A Tufts, a Stanford és a Kaliforniai Egyetem kutatóiból álló csoport tanulmányát a PLoS One tudományos portálon tette közzé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
8 LAttilaD 2011. október 8. 20:18

„A vizsgálathoz felkért húsz önkéntesnek [...] 61 százalékban tartották feketének” Húsz önkéntes 61%-a vajon hány önkéntes?

Tizenketten, akik már elmúltak tizennyolc évesek, és egy három éves és hét hónapos kisgyerek.

7 Fejes László (nyest.hu) 2011. szeptember 30. 19:35

@Pesta: Sőt.

„A vizsgálathoz felkért húsz önkéntesnek [...] 61 százalékban tartották feketének” Húsz önkéntes 61%-a vajon hány önkéntes?

6 Pesta 2011. szeptember 30. 16:53

Jól kapcsolódik ehhez a minősíthetetlen hülyeséghez a kutatásmódszertani cikksorozat. Pl. „elfelejtették" leírni, hogy a húsz(!) önkéntes milyen fajú volt, ennek ellenére készpénznek veszi az olvasó, hogy mind fehér volt.

5 El Mexicano 2011. szeptember 30. 13:42

Mondjuk az egészből nekem az jön le, hogy a (fehér) embereknek mindenkiről, aki nem _teljesen_ fehérbőrű, már előítéletei vannak, amit még fokoz, ha nem alkalmi öltözetben vannak – szerintem a kutatás eredménye is alapvetően ezt állapította meg ezzel.

4 najahuha 2011. szeptember 30. 10:40

Erősen környezetfüggő.

A mai magyar cigányság körében például nagyon nagy mértékű az afroamerikaiak UTÁNZÁSA, így a főleg FEHÉR színű márkás ruházatok és lábbeli viselete.

Néprajzi kutatások igazolják, hogy a népcsoportok az alábbi sorrendben módosítják az öltözködésüket, amik között akár évek, a későbbi sorszámúak között pedig évtizedek is eltelhetnek.

1. lábbeli

2. felsőruházat

3. fejfedőviselet

3. hajviselet

Amíg egy városi aránylag megválogatja ruhájának színösszeállítását, addig bármely népcsoportból érkezőnél a ruházat színvilága a saját népcsoportjára jellemző színvilágú, jelentősen eklektikus is lehet.

3 tenegri 2011. szeptember 30. 09:17

@El Mexicano: Végül is lehet - akkor viszont a 4% különbség elég jelentéktelen, s inkább az lenne az érdekes, hogy a "leginkább átmeneti" színt nem 50-50%-ban sorolják ide vagy oda (ruhától függetlenül), hanem inkább feketének vélik (azaz a fehérségnek szigorúbb kritériumai vannak).

2 El Mexicano 2011. szeptember 30. 09:03

@tenegri: Szerintem nem, mert ha tovább olvasod a mondatot, úgy már van értelme: "[...] amikor viszont munkásruhában volt ugyanaz az ember, akkor ennél nagyobb arányban, 65 százalékban vélték feketének."

Egyébként én a címből nem erre gondoltam először, hanem arra, hogy az egyes népekre jellemző öltözetből lehet következtetni az illető nemzetiségére (mint pl. a romák jellegzetes öltözködésére).

1 tenegri 2011. szeptember 30. 08:56

"Az arcok közül a leginkább átmeneti árnyalatút 61 százalékban tartották feketének, amikor öltönyben látták a képen lévő embert" - gondolom inkább fehérnek

Információ
X