nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Brazil hallgatók magyar egyetemeken

19 magyar felsőoktatási intézménybe 627 brazil hallgató jelentkezett: közülük választották ki a részt vevő 450 diákot.

MTI | 2013. április 28.
|  

A Tudomány Határok Nélkül program keretében 450 brazil vendéghallgató érkezik Magyarországra a következő hónapokban, képzési költségeiket a brazil kormány fedezi. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: 19 magyar felsőoktatási intézmény kínált programokat, amelyekre 627 brazil hallgató jelentkezett. Közülük választották ki az alapvetően alapképzésben részt vevő 450 diákot. Úgy fogalmazott: a program egyszerre az ország, a felsőoktatás és a Magyar Rektori Konferencia sikere.

Mezey Barna azt mondta: a 450 hallgató 68 százaléka azzal indokolta döntését, hogy a magyar felsőoktatásról kedvező információkat talált az interneten, 50 százalék az ország helyzetével, földrajzi elhelyezkedésével magyarázta választását. Összehasonlításul elmondta, hogy amikor Nagy-Britannia a programba belépett, az első évben 600 hallgatót fogadott.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár kiemelte: reméli, a hallgatók jó hírét viszik majd Magyarországnak, és vonzó lesz az ország a dél-amerikai államok diákjainak körében. A következő 10-15 évben Magyarország és a világ is olyan lesz, ahogy ezek a fiatalok alakítják – tette hozzá, és azt kérte, a hallgatói önkormányzatok segítsék a diákok beilleszkedését.

Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete a brazil-magyar kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a magyar egyetemek részvétele a programban meghatározó, a magyar felsőoktatás színvonala magas, és fontos, hogy ezt Brazíliában is tudják, ismerjék a képzéseket.

Takács Szabolcs külügyi helyettes államtitkár szerint nagy magyar siker a 450 vendéghallgató érkezése. Hozzátette: a globális nyitásnak – amelyet a kormány célul tűzött ki – elsősorban nem politikai területei vannak, és Brazília Latin-Amerika meghatározó országa, amelyet politikai stabilitás jellemez.

A kiosztott háttéranyag szerint a brazil felsőoktatási intézményekben tavaly novemberben hirdették meg a pályázati felhívást, amelynek keretében 2013-2014-es tanév szeptemberében induló képzéseire lehetett jelentkezni. Az első, 260 nyári intenzív nyelvi előkészítőn is részt vevő hallgató július 1-jéig érkezik Magyarországra, míg a második, csaknem 200 tagú csoport a tanév kezdetén, szeptemberben várható. A legtöbb hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre, a Debreceni Egyetemre és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre érkezik majd. A hallgatók teljes képzési költségét és kiadásait a brazil kormány fedezi. A Tudomány Határok Nélkül program a brazil állam által támogatott ösztöndíj-lehetőség, amelynek keretében 2012 és 2015 között 100 ezer brazil alap- és doktori képzésben részt vevő, természettudományos, mérnöki, egészség- és informatika tudományok területén tanuló diáknak nyílik lehetősége, hogy egy évet külföldi egyetemen töltsön.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X