nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Villámcsődület a kétnyelvűségért

Villámcsődületet rendeztek a kétnyelvűségért a romániai Sepsiszentgyörgyön egy szupermarket előtt, magyar feliratokat követelve.

MTI | 2010. január 28.
|  

Villámcsődületet rendeztek a kétnyelvűségért a romániai Sepsiszentgyörgyön egy szupermarket előtt, magyar feliratokat kérve – írta csütörtöki számában a Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap.

Az interneten szervezett akció hírére több tucatnyian – köztük két szervezet, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) tagjai és a város Sepsi BC női kosárlabdacsapatának a szurkolói – gyűltek össze egy szupermarket parkolójában, hogy felhívják a figyelmet a kétnyelvűség tiszteletben tartására.
Az áruház vezetőségének átadott petícióban a villámcsődület szervezői azt is követelik, hogy a nagyáruház kérjen bocsánatot a kosárcsapat szurkolóitól, amiért múlt héten a szupermarket előtt nem engedték a nehéz anyagi helyzetben levő sportklub számára az adománygyűjtést. Azt kérik, hogy viszonyuljanak megértőbben a közösségi kérdésekhez.
A beadványban arról írnak, hogy a 75 százalékban magyarok által lakott Kovászna megyében legyenek magyar feliratok az üzletekben, az alkalmazottak beszéljenek magyarul. A petícióban felkérik a lakosságot, hogy fontolják meg, hol vásárolnak.
Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Ifjak háromszéki szervezetének elnöke a petíció átnyújtása után elmondta a lapnak, hogy a szurkolókat ért bánásmódról az áruház vezetősége a tüntetésen értesült. Hangsúlyozta, hogy a villámcsődülethez hasonló akciókat terveznek még az idén. Azt szeretnék, ha mind az állami intézményekben, mind a kereskedelmi szférában tiszteletben tartanák a kétnyelvűséget.

Információ
X