nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bírói ítélet a dél-afrikai kormány ellen

Egy új bírói ítélet szerint a dél-afrikai kormány nem tesz eleget az alkotmányos nyelvszabályozási és nyelvfelügyeleti kötelezettségeinek.

nyest.hu | 2010. március 17.
|  

Egy dél-afrikai bíró elmarasztalta az ország kormányát, mert szerinte az elhanyagolja a hivatalos nyelvek alkotmányban előírt szabályozási és felügyeleti kötelezettséget – jelenti a dél-afrikai news24.com. A pert Cerneels Lourens angol anyanyelvű ügyvéd indította a Dél-Afrika legkisebb területű, de legnagyobb népességű Gauteng tartományában, ahol a kormány közigazgatási fővárosa, Pretoria is található.

Dél-Afrikának 1994 óta 11 hivatalos nyelve van. Az angol és a holland eredetű afrikaans mellett hivatalos még kilenc helyi nyelv is: a zulu, a xhosa, a swazi, a ndebele, a dél-sotho-i, az észak-sotho-i, a tsonga (vagy shangaan), a tswana és a venda. Az 1996-os alkotmány kimondja, hogy a kormány felelőssége a hivatalos nyelveket támogatni és fejlődésüket elősegíteni, különös tekintettel a történelmileg jobbára mellőzött helyi nyelvekre. A kormány felelőssége továbbá, hogy szabályozza és felügyelje a saját nyelvhasználatát.

Ben du Plessis, Gauteng tartomány legfelsőbb bíróságának bírója igazat adott Lourensnek abban, hogy 2007 óta a dél-afrikai kormány nem tesz eleget az nyelvszabályozással és -felügyelettel kapcsolatos alkotmányos kötelességeinek. A folyamatok elkezdődtek ugyan, de 2007-ben leálltak. Du Plessis bíró egyben utasította a felelős művelődési és kulturális minisztert, Lulu Xingwana-t, hogy a kormány mihamarabb tegyen eleget alkotmányos kötelezettségeinek.

A Solidarity nevű dél-afrikai szakszervezet szerint nyelvi téren ez a legnagyobb győzelem Dél-Afrikában 19994 óta. A szakszervezet anyagi támogatással is beszállt a per költségeibe. Mivel azonban a bíróságnak nincs joga előírni, hogy pontosan hogyan is járjon el a kormány, feltételezhetően továbbra is nyomást kell majd gyakorolniuk annak érdekében, hogy a kormány végül eleget tegyen az alkotmányos nyelvhasználati kötelezettségeknek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X