nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A „free” se szabad
Bírálja a török sajtótörvény módosítását és a domainnevek korlátozását az EBESZ

A szólásszabadság és az információs szabadság további sérüléséhez vezethet a török sajtótörvény módosítása és az internetes tartalmak korlátozása – írta keddi közleményében az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

MTI | 2011. május 18.
|  

A bécsi székhelyű nemzetközi szervezet tisztségviselője, Dunja Mijatovic aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a török alkotmánybíróság határozata alapján évekkel egy cikk megjelenése után is vádat lehet emelni egy újságíró ellen. A sajtótörvénynek az alkotmánybíróság döntésével megsemmisített rendelkezése szerint egy cikk megjelenése után legfeljebb két, illetve négy hónapig lehetett büntető eljárást indítani az újságírók ellen.

A tájékoztatáshoz való jogot sérti, hogy augusztustól a török Információtechnológiai és Kommunikációs Hatóság (BTK) döntése értelmében az internetfelhasználóknak négy szűrőprogram valamelyikét kell használniuk, anélkül, hogy a szűrés szempontjait ismernék – állt a közleményben.

Mijatovic rámutatott arra is, hogy a Török Telekommunikációs Igazgatóság (TIB) egy 138 szóból álló listát akar összeállítani, a listán szereplő szavakat tilos lesz domainnévként használni. A listán az angol és a török nyelv mindennapos szókincséhez tartozó szavak is szerepelnének, mint a „free” („szabad”, angol) vagy a „yasak” („tiltott”, török). A tilalom a hatóságok indoklása szerint a gyermekek védelmét szolgálja. A sajtószabadság-képviselő ezzel szemben rámutatott arra, hogy a rendelkezés internetes oldalak bezárásához vezethet és így „tovább növelné a betiltott portálok máris rendkívül nagy törökországi számát”. Emellett úgy vélekedett, hogy szavak betiltása nem kívánatos tartalmak kiküszöbölése érdekében nem vezet eredményre, mert mindig lesznek technikai lehetőségek az ilyen tilalmak megkerülésére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X