nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cenzúraellenes menedékhelyet avattak fel

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet „cenzúraellenes menedékhelyet” hozott létre az interneten.

MTI | 2010. június 29.
|  

A sajtószabadságot világszerte védelmező Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet egy olyan helyiséget avatott fel párizsi székhelyén, ahonnan újságírók, bloggerek vagy ellenzéki aktivisták a hazájuk ellenőrzését és esetleges cenzúráját megkerülve biztonságosan tudnak internetezni.

A virtuális „cenzúraellenes menedékhelyen” olyan internetes kapcsolat és felhasználói programok állnak rendelkezésre, amelyek biztosítják a világhálóra feltett információk teljes védelmét és beazonosíthatatlanná teszik azok szerzőit.

„Manapság, amikor a net ellenőrzése és szűrése egyre inkább általánossá válik, az RSF aktívan is elkötelezi magát a szabad és mindenki számára hozzáférhető internet mellett, mégpedig olyan eszközökkel, amelyek a cenzúra áldozatainak biztosítják a világhálóra felkerült információk teljes védelmét” – olvasható az RSF pénteki közleményében.

A programnak köszönhetően nemcsak Párizsban, hanem a világon bárhol felcsatlakozhatnak a védett hálózathoz olyan személyek, akiknek az RSF azt előzetesen engedélyezni. Jean-Francois Julliard, a szervezet főtitkára szerint az a céljuk, hogy a biztonságos internet biztosításával az internetes újságírók és a bloggerek mindenhol nyugodtan folytathassák a munkájukat.

A szervezet ugyanakkor elismeri, hogy az igazán eltökélt kormányok a rejtett internetes címeket is be tudják azonosítani, de az RSF közreműködésével az érintett felhasználók legalább a letartóztatást el tudják elkerülni, amelyek száma a szervezet szerint növekvő tendenciát mutat.

Adataik szerint jelenleg mintegy hatvan ország cenzúrázza valamilyen formában a világhálót, közülük legalább negyvenben szűrőrendszereket is működtetnek egyes oldalak blokkolására. A világon közel 120 blogger, illetve internetes újságíró ül börtönben, elsősorban Kínában, Vietnamban és Iránban.

A kínai hatóságokat a boxun.com hírportálon bíráló írások két szerzője jelenleg is börtönben van. Az oldal egyik Kínán kívül élő szerkesztője üdvözölte az RSF kezdeményezését. Véleménye szerint a kínai népnek nagyon fontos, hogy megkerülhető legyen a cenzúra, de a technológián túl szerinte "a legfontosabb a kínaiak meggyőzése arról, hogy győzzék le félelmüket".

A „cenzúraellenes menedékhely” a párizsi önkormányzat támogatásával jött létre, s előzetes egyeztetést követően reggel 10 óra és délután 6 óra között vehető igénybe.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X