nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ruhanevek 4.
Bikiniből monokini

Az egyre apróbb méretű fürdőruhák nyomán a csendes-óceáni szigetek közé jutunk. Atomvillanás jobbról, és megszületik a világ legkisebb fürdőruhájánál is kisebb fürdőruha.

Wenszky Nóra | 2015. június 15.
|  

A ruhanevek kapcsán hallottunk már kevéssé sikeres hadvezérekről, kedvelt magyar hősökről és egy beazonosíthatatlan táncosnőről is. Mostantól olyan elnevezések után kutatunk, amikben egy-egy földrajzi név bújik meg. Most olyan kutya meleg van, hogy ideje elővenni a fürdőruhákat. Például egy divatos bikinit!

A bikini két részből álló fürdőruha. A mozaikok tanúsága szerint már az ókori Rómában is viseltek ehhez hasonló ruhadarabot, ám ez feledésbe merült. Az egyrészes, a törzset befedő női fürdőruhák után az 1930-es évek elején jelentek meg a kétrészes fürdőruhák, de ezeknek az alsó része még eltakarta a köldököt, és nem is lett népszerű a hölgyek körében. Francia tervezőjük, Jacques Heim (1899–1967) azonban nem adta fel. 1946-ban újra piacra dobta a kétrészes fürdőruhát, Atome néven – utalva az akkoriban zajló atomkísérletekre. A terméket „a világ legkisebb fürdőruhája” néven hirdette.

Fürdőruha 1906-ból
Fürdőruha 1906-ból
(Forrás: Fortepan / Schoch Frigyes / CC BY-SA 3.0)

Louis Réard, a bikini megalkotója műszaki ember volt, eredetileg mérnökként dolgozott. Ám 1940 körül megörökölte édesanyja fehérneműüzletét, és átnyergelt a ruhatervezésre.

Ekkor, azaz 1946 júliusában Louis Réard (1897–1984) francia divattervező is belépett a ringbe. Még kisebb fürdőruhát tervezett, amely négy háromszögletű anyagdarabból és a háromszögeket összekötő zsinórokból állt. A fürdőruha kiszabásához kevesebb mint 200 cm2-nyi anyagra volt szükség. Forradalmi újításként a fürdőruha alsó része szabadon hagyta a köldököt. A merész ruhadarab bemutatására a kor modelljei nem is vállalkoztak, így a tervező egy sztriptíztáncosnőt kért fel arra, hogy az egyik párizsi uszodában viselje a kétrészes fürdőruhát.

Háromszögek és zsinórok
Háromszögek és zsinórok
(Forrás: Wikimedia Commons / Stinkie Pinkie / CC BY 2.0)

A Bikini-atoll a Marshall-szigetekhez tartozik. A szigetcsoporton 1946 és 1958 között 23 kísérleti nukleáris robbantást hajtott itt végre az Egyesült Államok.

A tervező az új ruhadarabnak a bikini nevet adta. Ekkoriban végezték ugyanis az Egyesült Államok atomkísérleteit a Bikini-atollon. Arról, hogy pontosan miért így keresztelte el a tervező a fürdőruhát, sok teória olvasható. Annyi bizonyos csupán, hogy a nevet a sziget ihlette, és hogy Bérnard ezzel a szlogennek reklámozta termékét: „bikini – kisebb, mint a világ legkisebb fürdőruhája”.

A bikini név a szigetcsoport helyi nevéből ered. Lakóhelyüket az ott lakók Pikinni néven ismerik. A szó a pik ’felület’ és a ni ’kókuszdió’ összetétele. A hely a német gyarmatbirodalomhoz tartozott 1884-től 1914-ig, Deutsch-Neuguinea (Német-Új-Guinea) néven. A sziget a német nyelvű térképeken Bikini néven szerepelt. Ez a szó került át később a világ nyelveibe mint a szigetcsoport neve.

Víz alatti atomrobbantás a Bikini-atolltól 300 km-re, 1958
Víz alatti atomrobbantás a Bikini-atolltól 300 km-re, 1958
(Forrás: Wikimedia Commons / US military / PD)

Az, hogy a kétrészes fürdőruhát erről a szigetcsoportról nevezzék el meglehetősen szokatlannak tűnt, de telitalálatnak bizonyult. A név első szótagja, a bi- ugyanis alakilag egybeesik a latin ’két-, kettős’ jelentésű bi- prefixummal. Ezt számtalan nemzetközi szóban megtaláljuk: biszexuális, bináris, bimetál, bilingvis ’kétnyelvű”. Sőt, ez van a bicikli ~ bicigli szóban is.

Ennek az azonos alakúságnak köszönhető, hogy az 1960-as évek derekán megszületett a monokini szó. Ezt Rudi Gernreich (1922–1985) amerikai divattervező alkotta meg, a kebleket fedetlenül hagyó fürdőruha modelljével együtt 1964-ben. Bár eredetileg a Bikini-atoll nevében semmiféle kettősségről nincs szó, ő a vélt bi- ’két’ előtagot a mono- ’egy’ görög eredetű előtaggal helyettesítette. Ezt az előtagot találjuk a monogámia, monográfia, monotónia szavakban is. Így bár a -kini nem él önálló tőként az angolban, a bikini szó újraelemzésével mégis új összetett szó született, a monokini.

Hiányzik a felső: monokini
Hiányzik a felső: monokini
(Forrás: Wikimedia Commons / D Kniffin / CC BY 2.0)

Akár bikiniben, akár monokiniben, most irány a strand! Cikksorozatunk ötödik részében azokat a ruhaanyagokat vesszük sorra, amiknek a neve földrajzi névből keletkezett.


Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X